Vaikuttavuussijoittaminen ja tuoton muodostuminen verrattuna osakkeisiin - Päivömaa, Ville-Veikko (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tutkitaan tulosperusteisten rahoitussopimusten, Social Impact Bond (SIB) -tuotteiden tuoton muodostumista ja vertaillaan sitä osakkeiden tuoton muodostumiseen rahoitusteorian näkökulmasta. SIB-tuotteet edustavat uudenlaista rahoitusmekanismia, jossa yksityiset sijoittajat tarjoavat pääomaa julkisen sektorin sosiaalisiin hankkeisiin, ja sijoittajien saama tuotto riippuu hankkeen onnistumisesta. Mikäli ennalta asetetut sosiaaliset tavoitteet saavutetaan, sijoittajat saavat tuottoa, mutta hankkeen epäonnistuessa, he voivat menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Osakkeet tuottavat voittoa ensisijaisesti yritysten taloudellisen menestyksen kautta, ja sijoittaja saa tuottoa joko osakkeen hinnan noususta, maksettavista osingoista tai molemmista. Osakkeet ovat vakiintuneempia sijoituskohteita, ja niiden tuotto-odotus on helpommin ennustettavissa markkinoiden dynamiikan perusteella. SIB-tuotteiden tuotto puolestaan riippuu siitä, kuinka hyvin sosiaaliset hankkeet onnistuvat saavuttamaan asetetut tavoitteet. Tämä tekee niiden tuotto-odotuksesta epävarmempaa sekä vaikeammin ennakoitavaa. SIB-tuotteisiin sijoittava joutuu kantamaan sijoituksessa suuremman riskin verrattuna osakkeisiin. Tutkimusmenetelmänä käytetään kirjallisuuskatsausta, jonka aineistona tutkielmassa hyödynnetään laajasti olemassa olevaa alan kirjallisuutta ja tieteellisiä artikkeleita SIB-hankkeista sekä osakkeiden ja muiden sijoitusinstrumenttien tuoton muodostumisesta rahoitusteorian kannalta. Tutkielman tulokset osoittavat, että SIB-tuotteet tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden yhdistää taloudellinen tuotto ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus, mutta ne vaativat pitkäjänteisyyttä ja korkeampaa riskinottoa. Osakkeet puolestaan tarjoavat sijoittajalle vakautta ja mahdollisuuden irtautua sijoituksesta nopeasti, mikä tekee niistä houkuttelevamman vaihtoehdon riskien hallinnan näkökulmasta. SIB-tuotteiden etuna on kuitenkin niiden kyky tuottaa myös merkittäviä yhteiskunnallisia parannuksia, mikä tekee niistä kiinnostavan vaihtoehdon vastuullisille sijoittajille.
Keywords: Vaikuttavuussijoittaminen, Social Impact Bond (SIB), Sijoitusinstrumentit