Ulkoisen laadunvalvonnan merkitys tilintarkastuksen laatuun - Räisänen, Marko (My University, 2020)
Tilintarkastus on taloudellisen raportoinnin luotettavuuden rakentaja ja sen voidaan nähdä olevan avainasemassa vakaiden markkinoiden ylläpitämisessä. Koska tilintarkastuksen yhteiskunnallisen vastuun voidaan nähdä olevan merkittävä, on tilintarkastuksen laadun oltava myös tarpeeksi korkealla tasolla. Tilintarkastuksen laadusta ovat kiinnostuneita käytännössä kaikki tilintarkastuksen sidosryhmät ja tämä laaja kiinnostus tekee tilanteen myös ongelmalliseksi, sillä tilintarkastuksen laatu käsitteenä muodostuu aina yksilön oman tulkinnan kautta. Laadun määritelmän monitulkintaisuus luo myös mielenkiintoisen lähtökohdan ulkoiselle laadunvalvonnalle ja sen merkitykselle tilintarkastuksen laadun muodostumisessa. Tutkimuksessa syvennytään tilintarkastuksen laadun määritelmään IAASB:n luomaa laadun viitekehystä mukaillen ja pyritään avaamaan tilintarkastuksen laadun muodostumisen avaintekijöitä. Tätä luotua viitekehystä peilataan tilintarkastajien ulkoiseen laaduntarkastukseen ja pyritään selvittämään, mikä merkitys Suomessa toteutetuilla ulkoisilla laaduntarkastuksilla on tilintarkastuksen laadun muodostumiseen. Tämän lisäksi tutkielman teemoja vertaillaan vielä isojen ja pienien tilintarkastustoimeksiantojen näkökulmista ja pyritään näin havaitsemaan mahdolliset eroavaisuudet niiden välillä. Tutkielmassa on käytetty kvalitatiivista tutkimusmenetelmää ja tutkimusaineisto on kerätty kuuden tilintarkastajan teemahaastatteluista. Tutkimuksessa havaittiin, että tilintarkastuksen laadun määritelmät olivat hyvin samankaltaisia keskenään ja tilintarkastustoimeksiantojen koolla ei ole vaikutusta laadun määritelmään. Tämän lisäksi tilintarkastuksen laadun merkittävimpänä avaintekijänä nähtiin tilintarkastajien omat resurssit kuten esimerkiksi ammattiaito ja pätevyys. Tilintarkastajien ulkoisilla laaduntarkastuksilla nähtiin kuitenkin olevan kaksijakoinen vaikutus tilintarkastuksen laatuun. Toisaalta laaduntarkastuksien nähtiin yleisellä tasolla nostavan tilintarkastuksen laatua, mutta sen liiallinen keskittyminen prosessitekijöihin nähtiin laatua rasittavana tekijänä. Nämä negatiiviset vaikutukset koettiin myös sitä voimakkaampina mitä pienemmästä tilintarkastustoimeksiannosta on kyse. Tutkimuksessa havaittiin myös, että laaduntarkastuksien keskittyminen liialti tilintarkastuksen prosessitekijöihin sekä puutteellinen vuorovaikutus valvojan ja valvottavan välillä aiheuttavat negatiivisia vaikutuksia tilintarkastuksen resursseissa. Lisäksi vuorovaikutuksen puutteen nähtiin myös aiheuttavan epätietoisuutta koko tilintarkastusalalla ja vaikuttavan näin negatiivisesti myös tilintarkastuksen laatuun
Keywords: Tilintarkastus, tilintarkastuksen laatu, ulkoinen laadunvalvonta, tilintarkastusvalvonta