Sukupuolisensitiivinen varhaiskasvattaja : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Kalenius, Suvi (My University, 2024)
Sukupuolisensitiivisyys on varhaiskasvatuksen kontekstissa melko uusi termi, eikä se ole vielä vakiintunut varhaiskasvatuksen käytäntöihin. Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa halutaan selvittää, mitä varhaiskasvattajat voivat tehdä, toimiakseen sukupuolisensitiivisesti. Tutkimuskysymykseen haettiin vastauksia asetettujen hakutermien kautta erilaisista tieteellisiä tutkimusartikkeleja sisältävistä hakukoneista. Lopulliseen tutkimukseen valikoitui 17 eri vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen tulokset esittävät, että ammattilaisten keskuudessa vallitsee vielä paljon epäselvyyttä, kuinka toimia sukupuolisensitiivisellä tavalla. Tutkimuksen johtopäätöksenä esitetään, että varhaiskasvattajien tulee olla tietoisia niin oppimisympäristön, asenteiden kuin oman toimintansakin sukupuolittuneista käytännöistä. Tutkimuksen tulosten myötä toivotaan, että varhaiskasvattajat saisivat lisää koulutusta, jotta he osaisivat toimia sukupuolisensitiivisen pedagogiikan mukaisesti. Lisäksi opetussuunnitelmiin tulisi kirjata konkreettisia toimintatapoja sukupuolten tasa-arvon lisäämiseksi.
Keywords: systemaattinen kirjallisuuskatsaus, sukupuolisensitiivisyys, varhaiskasvatus