Alkio- ja sikiövaiheen verisuonten ja veri-aivoesteen kehitys ihmisellä - Viitala, Kreeta (My University, 2024)
Alkio- ja sikiövaiheen verisuonten kehitys on toiminnallinen prosessi, joka on välttämätön kehittyvän yksilön kasvulle ja kypsymiselle. Se luo perustan kudosten ja elinten toiminnalle sekä oikeanlaiselle veren läpivirtaukselle niiden läpi. Tähän kokonaisvaltaiseen prosessiin kuuluu verisuonten muodostumista, kypsymistä ja haarautumista koko ontogeenisen kehityksen ajan erilaisten molekulaaristen signaalien avulla. Verisuonten muovautuminen johtaa toiminnallisten verisuoniverkostojen muodostumiseen, jotka tukevat organogeneesia ja kudosten homeostasiaa alkion ja sikiön kehitysvaiheiden aikana. Varhaisen alkionkehityksen aikana angiogeneesi ja vaskulogeneesi muodostavat alkeellisen verisuoniverkoston, joka toimii välttämättömänä rakenteena ravintoaineiden ja kaasujen vaihdon kannalta kehittyvässä yksilössä. Kehityksen aikana tapahtuu verisuonten uudelleenmuotoutumista ja kypsymistä, joiden ohjaamana verisuonisto muovautuu vastaamaan kasvavan yksilön muuttuvia metabolisia vaatimuksia. Tämän lisäksi erikoistuneet, tiettyä elintä tai aluetta verisuonittavat suonet, kuten veri-aivoesteen ja istukan verisuoniston muodostuminen varmistavat elinten asianmukaisen kehityksen sekä äidin ja kehittyvän yksilön välisen aineiden vaihdon. Alkio- ja sikiövaiheessa tapahtuvat verisuonten kehityksen häiriöt voivat johtaa synnynnäisiin verisuonissa tapahtuviin poikkeavuuksiin, kasvun hidastumiseen tai muihin kehityshäiriöihin. Nykyään tiedetään suhteellisen hyvin syntymää edeltävän verisuonten kehityksen taustalla olevista molekulaarisista mekanismeista ja veren virtauksen mahdollistamiseen liittyvistä säätelymekanismeista. Alkion ja sikiön verisuonten kehityksen fysiologian ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta voidaan ennaltaehkäistä erilaisia syntymää edeltävien verisuonisairauksien syntymekanismeja.
Keywords: verisuonet, veri-aivoeste, kehitys, alkio, sikiö, angiogeneesi, vaskulogeneesi