Shakkiohjelmien kehitys heuristisesta hausta neuroverkkopohjaiseen itseoppimiseen - Santonen, Tobias (My University, 2025)
Shakki on pitkään ollut sovelluskohde tekoälylle. Tässä tutkielmassa tarkastellaan shakkiohjelmien erilaisia menetelmiä ja tekniikoita 1950-luvulta nykypäivään. Tutkielma keskittyy erityisesti alfabeeta-karsintaan pohjautuviin hakumenetelmiin, mitkä ovat olleet ylivoimaisesti menestyneimmät tavat toteuttaa shakkia pelaava tietokoneohjelma. Tietokonelaitteiston laskennallinen kehitys on mahdollistanut neuroverkkojen yleistymisen ja niiden hyödyntäminen shakin pelaamisessa on noussut tutkimuskohteeksi. Merkittävin neuroverkkoon pohjautuva shakkiohjelma AlphaZero osoitti perinteisesti kuvankäsittelyyn sovelletun konvoluutioneuroverkon soveltuvan myös shakin pelaamiseen. NNUE puolestaan osoitti, että perinteisestä neuroverkkorakenteesta voidaan kehittää tehokas shakin arviointimenetelmä. Vaikka shakkiohjelmien kyky pelata shakkia on jo kauan sitten ylittänyt ihmispelaajien taidot, shakissa ei ole löydetty strategiaa, jota noudattamalla voitaisiin taata pelin lopputulos.
Keywords: Shakki, peliteoria, lautapeli, tekoäly, alpha-beta-karsinta, neuroverkko