Kenelle standardit kuuluvat? - Selkälä, Toni (Kansantaloudellinen yhdistys, 2025)
Standardeilla on keskeinen rooli globaalissa taloudessa, yritysten välisessä kilpailussa sekä innovaatiotoimin-nassa, kuten Heikkilä ja Rajavuori artikkelissaan osoittavat (Heikkilä & Rajavuori, 2024). Huolimatta standar-dien taloudellisesta merkityksestä niiden oikeudellinen asema on selkiytymätön. Viime vuosina kasvavan geo-poliittisen  ja  geotaloudellisen  kilvoittelun  myötä  standardit  ovat  nousseet  pinnalle  oikeudessa  uusin  tavoin.  Samalla on herännyt kysymys siitä kenelle standardit kuuluvat: standardeja kehitetään pääsääntöisesti yksityis-oikeudellisissa standardoimiselimissä, mutta syntyneet standardit vaikuttavat suoraan valtioiden toimivaltaan säännellä markkinoita sekä niillä tarjottavia tuotteita ja palveluita.