Positiivisen pedagogiikan ja positiivisen palautteen ilmeneminen Opettaja-lehden artikkeleissa ja mielipidekirjoituksissa - Seppälä, Annimari (My University, 2024)
Kandidaatin tutkielmassa pyritään selvittämään, miten Opettaja-lehden artikkeleissa ja mielipidekirjoituksissa käsitellään positiivista pedagogiikkaa ja positiivista palautetta. Tutkimuksessa tutkitaan Opettaja-lehden internetsivuilla julkaistuja artikkeleja ja mielipidekirjoituksia, jotka käsittelevät positiivista pedagogiikkaa ja positiivista palautetta. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on sisällönanalyysi, jonka avulla jäsennetään aiheita positiiviseen pedagogiikkaan ja positiiviseen palautteeseen liittyen. Analyysimenetelmän avulla selvitetään, mitä aiheita julkaisuissa on löydettävissä, ja mistä näkökulmista aiheista kirjoitetaan. Tutkimusaineiston muodostaa yhteensä 16 julkaisua, joista 12 on artikkeleja ja neljä mielipidekirjoituksia. Tutkimusaineiston avulla selvisi, että positiivista pedagogiikkaa käsitellään opetusmenetelmiin, erityispedagogiikkaan ja työhyvinvointiin liittyvissä kirjoituksissa. Tutkimustuloksissa ilmenee lisäksi sekä kielteisiä että myönteisiä kannanottoja positiiviseen pedagogiikkaan liittyen. Positiivinen palaute ilmenee tutkimusaineiston perusteella kirjoituksissa, joissa käsitellään positiivista pedagogiikkaa, erityisopetusta, työhyvinvointia ja koulutuspoliittisia aiheita.
Keywords: Positiivinen pedagogiikka, positiivinen palaute, palaute, oppiminen, oppimismotivaatio, positiivinen psykologia