Kuluttajille suunnattujen IoT-kameroiden tietoturvahaasteet ja keinoja niiden hallintaan - Aakko, Aino (My University, 2025)
IoT-laitteiden suosio on kasvanut kuluttajien keskuudessa kuluttajien rakentaessa älykoteja arjen helpotukseksi. Samalla IoT-kameroiden suosio on kasvanut, sillä niiden avulla on helppo valvoa kotia hallintasovelluksen kautta. Samalla näiden laitteiden tietoturva on myös noussut merkittäväksi huolenaiheeksi. Tässä tutkielmassa tarkastellaan IoT-kameroiden tietoturvahaasteita kuluttajakäytössä sekä keinoja, joilla näitä haasteita voidaan torjua. Tutkimuksessa analysoidaan IoT-kameroiden yleisimpiä haavoittuvuuksia, kuten oletussalasanojen käyttöä, ohjelmistopäivitysten laiminlyöntiä ja salaamattomia yhteyksiä. Lisäksi käsitellään tunnettuja haittaohjelmia, jotka hyödyntävät näitä haavoittuvuuksia. Tutkielmassa esitellään suojatoimenpiteitä niin laitevalmistajien kuin kuluttajienkin näkökulmasta, ja tuodaan esiin myös koneoppimisen rooli uhkien torjunnassa. Työn perusteella voidaan todeta, että sekä tekniset ratkaisut että lainsäädännölliset toimet ovat välttämättömiä IoT-kameroiden tietoturvan parantamiseksi. Kuluttajien tietoisuuden lisääminen ja valmistajien vastuun korostaminen ovat keskeisiä tekijöitä turvallisempien IoT-järjestelmien rakentamisessa.
Keywords: IoT-kamera, tietoturva, tietoturvahaaste, kuluttaja, suojatoimenpide