Vero-oikeudellinen tutkielma finanssialan bonusten verotuksesta : Tarkastelussa OP Ryhmän bonusjärjestelmä - Kulmala, Evi (My University, 2024)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, kuinka vero-oikeudellinen oikeusnormi laaja tulokäsite on toteutunut ja kuinka sitä on sovellettu finanssialan bonusten verotuksessa. Finanssialan bonuksista ei ole nimenomaista lainsäädäntöä tuloverolaissa vielä tällä hetkellä, mutta Petteri Orpon hallitusohjelmaan tehdyn kirjauksen perusteella finanssialan bonukset otetaan pian lähemmin tarkasteluun. Tuloverolaissa on melko yleistasoista sääntelyä, joka nojaa laajaan tulokäsitteeseen. Tulokäsitteen tyhjentävä määrittely ei ole ollut tarkoituksenmukaista suunniteltaessa tuloverolakia ja siitä tuleekin nimitys laaja tulokäsite. Tutkimuksessa siis käsitellään finanssialan bonusten tämänhetkistä oikeudellista problematiikkaa. Lähempään tarkasteluun tutkielmassa on otettu OP Ryhmä, koska tämä konserni on pystynyt myöntämään bonuksia miljoonille suomalaisille verovapaina ja hyötynyt tästä samalla liiketaloudellisesti. Tarkastelun kohteena on laajan tulokäsitteen alkuperäinen tarkoitus hallituksen esityksessä ja sen toteutumista käytännössä vertaillaan oikeuskirjallisuuden, oikeustapausten, keskusverolautakunnan päätöksen ja verohallinnon ohjeiden avulla. Tutkielmassa myös käsitellään kaikkien näiden edellä mainittujen oikeuslähteiden suhdetta toisiinsa. Tutkimusote on luonteeltaan oikeusdogmaattinen ja tutkimuksen tavoite on tulkita sitä, miten laaja tulokäsite toteutuu tällä hetkellä finanssialan bonusten verotuksessa. Tutkimukseen on käytetty oikeuskirjallisuutta enemmän lainsäädännön esitöitä, oikeusnormistoa, aikaisempia tuomioistuinratkaisuja ja lautakunnan ratkaisuja tieteellisen tutkimuksen puutteen vuoksi. Tutkielma osoittaa, että tämänhetkinen OP Ryhmän käytäntö on sekä vallitsevan lainsäädännön että osin myös vero-ohjeiden vastainen. Se osoittaa sen, kuinka iso vero-oikeudellinen tarve on saada selvyyttä vallitsevaan oikeusnormistoon ja vero-ohjeisiin. Loppupäätelmä tutkielmassa on kuitenkin se, että käytäntöä tuskin saadaan täysin veronalaiseksi, joten hallituksen niin päättäessä, tulisi löytää keinoja, jotka turvaavat miljoonien suomalaisten oikeusturvan, mutta myös vero-oikeudellisten normien toimivuuden finanssialan bonusten käytössä.
Keywords: tulokäsite, bonukset, finanssiala, vero-oikeus