Sosiaalityöntekijöiden rakentama kuva sosiaalityöstä internetin keskustelupalstalla - Koistinen, Maarit (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielmassani tutkin, mitä sosiaalityötekijät kertovat sosiaalityöstä internetin keskustelupalstalla. Pyrin tutkimuksessani tavoittamaan sosiaalityöntekijöiden näkökulmia omaan alaansa ja heidän osuutensa sosiaalityön julkikuvan rakentamisessa. Sosiaalityö on ollut vuosia valtakunnallisessa kriisissä, joka näkyy muun muassa työntekijöiden rekrytoimisen vaikeutena sekä pysyvyytenä. Muutos hyvinvointialueille on tuonut lisää taloudellista säästöpainetta, joka heijastuu voimakkaasti sosiaalityöhön. Sosiaalityön julkisuuskuva on negatiivissävytteinen. Se välittyy sekä perinteisen median että sosiaalisen median kautta, ja voi vaikuttaa heikentävästi sosiaalihuollon avun ja tuen piiriin hakeutumiseen, tuen vastaanottamiseen ja vaikeuttavasti vuorovaikutukseen sosiaalityöntekijöiden kanssa. Sosiaalityöntekijät kuitenkin harvemmin itse rakentavat alansa julkisuuskuvaa, sillä alan julkisuuskäytäntöihin liittyy organisatorista hiljentämistä. Internetin keskustelupalstat antavat mahdollisuuden keskusteluun, jossa sosiaalityöntekijät pääsevät anonyymisti ääneen. Sosiaalityön julkisuuskuvaa ei juurikaan ole aiemmin tutkittu. Tutkimukseni keskittyy sosiaalityöntekijöiden kommentteihin eli siihen, mitä he kirjoittavat alastaan ja työnkuvastaan keskusteluissa. Tutkimuskysymykseni on: Mitä sosiaalityöntekijät kirjoittavat sosiaalityöstä internetin keskustelupalstalla? Aineisto koostuu Vauva.fi -keskustelupalstan 19 keskusteluketjun kommenteista vuosilta 2011–2024. Sopivaa aineistoa ei löytynyt niin runsaasti, että olisin voinut rajata aineiston vain lähivuosiin. Aineistoni laajuus on 48 sivua ja 184 kommenttia. Teoreettisena viitekehyksenä käytän Kirsi Juhilan (2006) jäsennyksiä sosiaalityöntekijän ja asiakkaan suhteesta. Juhila on määritellyt suhteen neljään kategoriaan: liittämis- ja kontrollisuhde, kumppanuussuhde, huolenpitosuhteessa ja vuorovaikutuksessa rakentuva suhde. Lisäksi hyödynnän verkkoympäristöjen tutkimusta. Opinnäytetyöni on laadullinen tutkimus, jonka näkökulma nojaa konstruktionistiseen lähestymistapaan. Toteutan tutkimukseni teoriasidonnaisesti. Tutkimusmetodina käytän sisällönanalyysin teemoittelua. Muodostin aineistosta kuusi pääteemaa: sosiaalityön haasteet, yhteiskunnallinen sosiaalityö, asiakastyö, inhimillinen sosiaalityöntekijä, viranomaistyö ja työkäytännöt sekä akateemisuus ja kokemustieto. Aineistossa korostuu Juhilan liittämis- ja kontrollisuhde, mutta esille nousee myös huolenpitosuhde. Sosiaalityön painotukset vaihtelevat aikakausittain, ja liittämis- ja kontrollisuhteen korostuminen korreloi viime vuosien resurssi- ja säästöpaineiden kanssa. Tutkimus toi esille sosiaalityön moninaisuuden, haastavuuden ja rikkauden. Se avaa asiakkaiden ja sosiaalityöntekijöiden suhteiden välisiä ristiriitoja, tähän vaikuttavia rakenteellisia tekijöitä ja sosiaalityöntekijöiden inhimillisyyttä ammattiaseman ohella. Huomattavissa oli verkossa käytävälle viestinnälle tyypillinen tunteiden leiskunta; flaming, mikä näkyi kirjoituksissa myös ajoittain eettisen rajan ylittämisenä. Sosiaalityöntekijät tarvitsevat areenoita, joilla tuoda epävirallisemmin mutta asiallisesti omia kokemuksiaan, näkemyksiään ja pohdintojaan sosiaalityöhön liittyen. Työorientaationa Juhilan (2006) kumppanussuhteen kautta asiakkaan ja työntekijän välillä voisi olla parempi mahdollisuus luoda tasavertaisempi, molemmin puolin inhimillisempi vuorovaikutussuhde asiakkaaseen, kuin liittämis- ja kontrollisuhteessa.
Keywords: sosiaalityön julkisuuskuva, sosiaalityön etiikka