Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijan eettinen kompetenssi : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus - Hyyti-Paunikallio, Emmi (My University, 2024)
Laajavastuisen hoitotyön asiantuntijoiden työllä on suuri merkitys terveydenhuollolle erityisesti erikoissairaanhoidossa ja asiantuntijoiden määrän oletetaan lisääntyvän tulevaisuudessa myös perusterveydenhuollossa. Eettinen kompetenssi on korvaamaton osa kliinistä hoitotyötä sekä laajavastuisen hoitotyön asiantuntijan roolia. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata laajavastuisen hoitotyön asiantuntijan eettisestä kompetenssista aiemmin tehtyä tutkimusta ja kuvailla mitä eettinen kompetenssi on näiden tutkimusten mukaan sekä millaisia edellytyksiä kuvataan sen muodostumiseen. Tavoitteena on selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla aiheesta tehdyn tutkimuksen määrää ja lisätä ymmärrystä tiedonaukoista, joita laajavastuisen hoitotyön asiantuntijoiden eettisen kompetenssin tutkimiseen liittyy. Systemaattinen haku toteutettiin Cinahl ja PubMed -tietokantoihin, joista löytyi yhteensä 603 artikkelia, joista lopulliseen analyysiin päätyi kuusi (6) vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. Valituista tutkimuksista suurin osa oli kvantitatiivisia (n=4), yksi kvalitatiivinen ja yksi monimenetelmätutkimus. Tutkimuksissa selvitettiin laajavastuisen hoitotyön asiantuntijan eettisen kompetenssin tasoa, etiikan tietoperustaa ja eettisen kompetenssin vaikutuksia hoitoon ja sen laatuun. Tutkimuksissa korostui kolme eri näkökulmaa: eettisen tietotason vaikutus eettiseen kompetenssiin, hoitotyön johtajien näkemykset eettisesti vaikeiden kliinisten tilanteiden suhteen ja eettisen valmiuden ja itseluottamuksen vaikutus eettiseen kompetenssiin. Tutkimusten mukaan laajavastuisen hoitotyön asiantuntijoiden eettinen kompetenssi on eettistä päätöksentekokykyä, potilaan edustajana toimimista, eettisen tiedon omaamista, eettistä itseluottamusta ja halua toimia eettisesti oikein. Edellytykset eettisen kompetenssin muodostumiselle ovat pitkä työkokemus, moniammatillinen yhteistyö, hyvä eettinen tietotaso, hyvä kliinisten ohjeiden tunteminen, halu toimia eettisesti oikein sekä hyvä eettinen itseluottamus. Tutkimusten mukainen laajavastuisen hoitotyön asiantuntijan eettinen kompetenssi vastaa hyvin aiemmin tehdyn käsiteanalyysin mukaista eettistä kompetenssia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tutkimus aiheesta on niukkaa ja laajavastuisen hoitotyön asiantuntijan eettisestä kompetenssista tarvitaan lisää erityisesti suomalaista laadullista tutkimusta.
Keywords: hoitotyö, etiikka, kompetenssi, ammatillinen osaaminen