Elämykset - Juulia Räikkönen (Lapland university press, 2022)
Elämykset ovat matkailun suola: äärimmäisen keskeinen sisältö ja kenties tärkein voimavara (Tung & Ritchie, 2011; Walls, Okumus, Wang & Kwun, 2011). Matkailunähtävyydet ja muut vetovoimatekijät toki houkuttelevat matkailijoita kohteisiin, mutta pohjimmiltaan matkailijat tavoittelevat elämyksiä, emotionaalisia kokemuksia ja tuntemuksia. Globaalin matkailusektorin toimijat lupaavatkin matkailijoille toinen toistaan upeampia elämyksiä, mutta tosiasiassa elämyksiä ei voi tuottaa, ostaa tai myydä, sillä ne ovat luonteeltaan hyvin henkilökohtaisia ja tapahtuvat aina kokijan mielessä (Tung & Ritchie, 2011; Uriely, 2005; Walls ym., 2011). Tietty matkailunähtävyys, -kohde tai -tuote voi olla yhdelle matkailijalle upea elämys ja toiselle täysin arkipäiväinen kokemus. Matkailutoimijat voivat kuitenkin luoda olosuhteita ja ympäristöjä, joissa elämysten syntyminen on mahdollista ja jopa todennäköistä (Komppula, 2006; Mossberg, 2007). Kovassa kansainvälisen matkailun kilpailutilanteessa voittajia ovat ne, jotka tässä tehtävässä parhaiten onnistuvat.
Matkailututkimuksen avainkäsitteet