Terveydenhuollon hoitomenetelmien kustannusvaikuttavuuden arviointi - Salminen, Henri (My University, 2024)
Terveydenhuollon kustannusvaikuttavuuden arvioinnin avulla pyritään varmistamaan, että käytettävissä olevat rajalliset resurssit kohdentuvat mahdollisimman tehokkaasti. Hoitomenetelmien kustannusvaikuttavuuden arviointi perustuu inkrementaalisen kustannusvaikuttavuussuhteen määrittämiseen. Kustannusvaikuttavuuden arviointi on usein monimutkaista. Analyysien yleistäminen maasta toiseen on vaikeaa esimerkiksi erilaisten terveydenhuoltojärjestelmien ja yksikkökustannusten takia. Pelkästään kustannusvaikuttavuusanalyysien avulla ei ole mahdollista tehdä esimerkiksi eri hoitomuotoihin liittyviä priorisointipäätöksiä: myös päätösten eettiset, poliittiset ja kansantaloudelliset ulottuvuudet on huomioitava. Tässä kirjallisuuskatsaukseen perustuvassa terveystaloustieteellisessä kandidaatintutkielmassa on tarkasteltu esimerkinomaisesti kahden modernin kardiologisen hoitomenetelmän kustannusvaikuttavuutta. Tarkastelussa ovat sydämen mitraaliläppävuodon minimaali-invasiivinen korjaustoimenpide (MitraClip™) ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa käytettävä angiotensiinireseptorin salpaajan ja neprilysiinin estäjän yhdistelmävalmiste (sakubitriili-valsartaani-yhdistelmä, ARNI). Kirjallisuushaut suoritettiin PubMed-tietokannassa. Tarkasteluun valikoitui seitsemän MitraClip-toimenpiteen kustannusvaikuttavuutta arvioinutta ulkomaista tutkimusta, jotka on julkaistu vuonna 2020 tai sen jälkeen. ARNI-yhdistelmävalmisteen kustannusvaikuttavuutta tarkastelleita tutkimuksia tutkielmaan valikoitui viisi. ARNI-tutkimusten valinnassa pyrittiin huomioimaan sellaiset ulkomaiset tutkimukset, jotka yleistyvät Suomen olosuhteisiin mahdollisimman hyvin ja joihin ei liity merkittävää intressiristiriitaa. Valikoitujen artikkelien keskeiset menetelmät ja tulokset on esitetty taulukkomuodossa. Tutkielmassa on lisäksi analysoitu kriittisesti tutkimusten metodologiaa, oletuksia sekä saatuja tuloksia. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että tuoreen terveystaloustieteellisen tutkimuksen perusteella sekä MitraClip että ARNI ovat todennäköisesti kustannusvaikuttavia hoitomuotoja maailman vauraimmissa maissa, joihin Suomikin kuuluu. Tarkasteltuihin tutkimuksiin sisältyy kuitenkin metodologista epävarmuutta, ja niiden yleistettävyys Suomen olosuhteisiin jättää toivomisen varaa. Tutkimusten yleistettävyyteen liittyvien ongelmien takia molempien hoitomuotojen kustannusvaikuttavuutta tulisi tarkastella tulevaisuudessa joko Suomessa tai muissa Pohjoismaissa.
Keywords: terveystaloustiede, terveydenhuolto, kustannusvaikuttavuuden arviointi, kardiologia, MitraClip, sakubitriili-valsartaani