Samanaikaisopetus peruskoulun alaluokilla laaja-alaisten erityisopettajien kokemana - Raitala, Heta (My University, 2025)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan laaja-alaisten erityisopettajien kokemuksia luokanopettajien kanssa toteutettavaan samanaikaisopetukseen liittyen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin haastattelemalla viittä laaja-alaista erityisopettajaa eri puolilta Suomea. Haastattelut suoritettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina etäyhteyden avulla. Haastattelut olivat yksilöhaastatteluja. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tutkimukseen osallistuneet laaja-alaiset erityisopettajat suhtautuivat samanaikaisopetukseen ja kokemuksiin siitä positiivisesti, mutta tunnistivat sen toteuttamiseen liittyvän muutamia haasteellisia näkökulmia. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että erityisopettajat pitävät samanaikaisopetusta hyödyllisenä työmuotona, joka mahdollistaa oppilaiden monipuolisemman tukemisen. Kuitenkin resurssien puute ja yhteisen suunnitteluajan vähäisyys rajoittavat sen täysimittaista hyödyntämistä. Samanaikaisopetuksen edellyttää myös henkilökemioiden ja opetustyylien tasapainoista kohtaamista. Erityisopettajien rooli määrittyy tutkimusaineiston perusteella joustavaksi ja tilanteen mukaan vaihtelevaksi yhteistyökumppaniksi, mutta roolin tarkempi määrittely ja suunnitelmallisuus voisivat tehostaa toimintaa. Tutkimus korostaa yhteistyön, resurssien ja suunnittelun merkitystä samanaikaisopetuksen kehittämisessä perusopetuksessa. Tulokset tarjoavat tietoa opettajien koulutukseen ja opetuksen suunnitteluun, erityisesti inklusiivisten toimintatapojen tukemiseksi.
Keywords: samanaikaisopetus, osa-aikainen erityisopetus, yhteistyö, laaja-alainen erityisopettaja, luokanopettaja