Erilliskoulujen 6. luokan opettajien näkemykset yläkoulusiirtymästä : Siirtymävaiheeseen liittyvät huolet ja positiiviset odotukset oppilailla - Ojaniemi, Milla; Kopsa, Milja (My University, 2024)
Oppilaat kokevat koulutuspolkunsa aikana useita siirtymävaiheita, joista yksi keskeisimmistä ja haastavimmista on siirtymä alakoulusta yläkouluun. Tämä kriittinen vaihe tapahtuu puberteetin aikana, nuorten kehittyessä fyysisesti ja psyykkisesti, mikä aiheuttaa hämmennystä sekä epävarmuutta (Pennington ym., 1999). Nämä tuntemukset voivat vaikuttaa nuorten kokemuksiin siirtymästä. Nuorten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että siirtymä onnistuu. Siirtymän epäonnistuessa nuori voi kokea ahdistuneisuutta, masentuneisuutta sekä yksinäisyyttä. Sen on tutkittu olevan yhteydessä myös syrjäytymiseen. (Bagnall ym., 2019; Eskelä-Haapanen ym., 2020; Rautiainen ym., 2017.) Opettajilla on merkittävä rooli siirtymien tukemisessa. On tutkittu, että oppilaat, jotka kokevat saaneensa tukea opettajalta siirtymässä, voivat paremmin ja ovat motivoituneempia koulutyötä kohtaan (Hanewald, 2013). Siksi on tärkeää, että opettajat kokevat roolinsa siirtymien tukijoina merkityksellisiksi ja heidän ammatillinen valmiutensa tehtävään on riittävä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää opettajien näkemyksiä oppilaiden yläkoulusiirtymästä sekä niissä esiintyviä odotuksia ja huolia. Myös opettajien siirtymänaikaisen roolin ja valmiuden kokemuksesta sekä käytetyistä tukitoimista oltiin kiinnostuneita. Tutkimuksessa tutkittiin kolmea Varsinais-Suomalaista erilliskoulujen 6. luokan opettajaa. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoidulla haastattelulla, mikä tarjosi mahdollisuuden syventyä osallistujien näkemyksiin. Tulokset vahvistivat oletuksen siitä, että opettajat osaavat tunnistaa sekä huolia että odotuksia siirtymässä ja tukea vaihetta taholtaan osuvasti. Opettajien kokemus omasta roolista siirtymävaiheessa oli hyvä, mutta tarvetta ammatilliselle lisäkoulutukselle esiintyi. Tuloksia voidaan soveltaa koulusiirtymien suunnittelutyössä sekä luokanopettajakoulutuksen kehityksessä.
Keywords: siirtymävaihe, nivelvaihe, puberteetti, erilliskoulu, opettajan näkökulma, tukitoimet