Blockchain and personal data : In search of digital identity management solution - Ojala, Tommi (My University, 2022)
Tutkielman aiheena ovat lohkoketjuteknologia, henkilötiedot ja sähköinen identiteetti. Tutkielman tavoitteena on löytää sellainen sähköisen identiteetin hallintaratkaisu, joka hyödyntää lohkoketjuteknologiaa henkilötietojen tallennuksessa ja on henkilötietojen käsittelyyn soveltuvan kansainvälisten sääntelyn mukainen. Tavoitteen saavuttamiseksi, tutkielma antaa vastauksen siihen, 1) voidaanko henkilötietoja tallentaa suoraan lohkoketjuun tai, 2) miten lohkoketjuteknologiaa voitaisiin muuten hyödyntää henkilötietojen säilyttämisessä, 3) mitkä ovat soveltuvat kansainväliset tietosuojalainsäädäntökehykset ja 4) mitä vaikutuksia soveltuvalla sääntelyllä on lohkoketjuteknologian ja henkilötietojen tallentamisen yhteensovittamisessa sähköisen identiteetin hallinnassa. Tutkielman tutkimusmenetelmänä käytetään postposivistista lähestymistapaa, joten de lege lata -tietosuojalainsäädäntöä ei pidetä itsestäänselvyytenä ja sen sijaan lainsäädäntöä on pidettävä muuttavana ja suhteessa teknologiseen kehitykseen. Sisäisen kritiikin avulla pyritään purkamaan jännitettä kehittyvän teknologian ja tietosuojalainsäädännön välillä ja tunnistamaan lainsäädännölliset aukot ja ristiriidat. Tärkeimmät tutkimusaineistot ovat henkilötietoihin sovellettavat kansainväliset tietosuojakehykset sekä kehitteillä olevat kansainväliset identiteettiä koskevat lainsäädäntökehikot, ratkaisut, ohjeet ja teknologiset standardit. Edistyksellisistä hajautusalgoritmeista huolimatta, lohkoketjuun tallennettuja henkilötietoja pidetään pseudoanonyymina tietona, ja lohkoketjuun tallennetut henkilötiedot kuuluvat kansainvälisen siten aina tietosuojalainsäädännön piiriin. Lisäksi, koska muuttumattomuus on erottamaton osa lohkoketjuteknologia, henkilötietoja ei voida tallentaa suoraan lohkoketjuun rikkomatta kansainvälisen tietosuojalainsäädännön periaatteita, joista keskeisimmät ovat oikeus tietojen oikaisemiseen ja poistamiseen ja oikeus tulla unohdetuksi. Yksityinen lohkoketju tarjoaa kuitenkin lohkoketjuun muutettavissa olevan lisäkerroksen, joka mahdollistaa lohkoketjuteknologian hyödyntämisen henkilötietojen tallentamisessa ja sähköisen identiteetin hallinnassa. Kun kyvykkyydet ja esteet lohkoketjuteknologian soveltamiselle on tunnistettu, tutkielma analysoi itsehallittavan identiteetin hallintamallia, joka mahdollistaisi rekisteröidylle henkilölle sekä keinot luoda ja hallita sähköisen identiteetin muodostavia yksilöllisiä tunnisteita, että puitteet henkilötietojen tallentamiseen, aikaansaaden paradigman muutoksen.
Keywords: henkilötiedot, kansainvälinen oikeus, lohkoketjuteknologia, pseudoanonyymi, rekisteröity henkilö, sähköinen identiteetti, tietosuoja