Vanhemmuuden interventioiden vaikutus lasten käyttäytymisen ongelmiin lastensuojelun ja sijaishuollon alaisissa perheissä - Reinikka, Henna; Lehtinen, Laura (My University, 2024)
Systemaattisen katsauksen tavoite oli selvittää, ovatko vanhemmuuden interventiot toimiva keino vähentämään lasten käyttäytymisen ongelmia lastensuojelun alaisissa perheissä ja sijaisperheissä. Käyttäytymisen ongelmat ovat lasten ja nuorten yleisin syy hakeutua psykiatriseen hoitoon Suomessa. Lastensuojelun alaisissa perheissä ja sijaisperheiden lapsilla näitä ongelmia on enemmän kuin normaalipopulaatiossa. Vanhemmuuden interventiot ovat Suomessa ensisijainen keino puuttua lasten käyttäytymisen ongelmiin, joten niiden toimivuutta näissä populaatioissa on perusteltua tutkia. Hypoteesina oli aikaisemman tutkimuksen pohjalta, että vanhemmuuden interventiot vähentävät lasten käyttäytymisen ongelmia myös lastensuojelun alaisissa perheissä ja sijaisperheissä. Tutkimus toteutettiin systemaattisena katsauksena. Katsaukseen sopivia artikkeleita etsittiin kuudesta eri psykologian ja sosiaalityön tietokannoista. Katsaukseen sisällytetyt artikkelit valittiin noudattaen etukäteen määritettyjä sisäänotto- ja poissulkukriteereitä. Systemaattiseen katsaukseen sisällytettiin 17 artikkelia. Systemaattinen katsauksemme antaa näyttöä vanhemmuuden interventioiden toimivuudesta lastensuojelun alaisissa perheissä ja sijaisperheissä. Jatkotutkimuksessa voitaisiin tarkastella lisää interventioiden vaikutusta lastensuojelun alaisissa perheissä. Tulevaisuudessa olisi myös syytä tarkastella mitkä ovat ne asiat, joihin vanhemmuuden interventiot vaikuttavat ja jotka saavat aikaan muutoksen lasten käyttäytymisen ongelmissa.
Keywords: käyttäytymisen ongelmat, vanhemmuuden interventiot, lastensuojelu, sijaisperheet