Arkisia askareita ja hyvin luonnollisia kokemuksia : Suomenuskoisen yhteisön kehittyminen, jakautuminen ja diskursiivinen erottautuminen 2000–2010 -luvulla - Niemi, Pauliina (My University, 2023)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsittelen kahden yhteisön, Taivaannaulan ja Karhun kansan, erottautumisen prosessia. Tarkastelen, miten samasta suomenuskon kentästä lähteneet yhteisöt ovat päätyneet erottautumaan suhteessa toisiinsa ja miksi tämä erottautuminen on tapahtunut. Tämän selvittämiseksi käsittelen kysymyksiä yhteisöjen ja toimijoiden erottautumisen tuottamisesta ja ilmaisusta, sekä tämän erottautumisen suhteesta laajempiin yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Työn aineisto koostuu neljästä ryhmä- ja neljästä yksilöhaastatteluista, sekä tekstiaineistoista. Haastateltavat ovat kuuluneet haastattelun aikaan tai aiemmin Taivaannaulan tai Karhun kansaan. Tekstiaineisto koostuu pakana- ja luonnonuskoisten, sekä suomenuskoisten yhteisöjen julkaisuissa ja verkkosivuilla ilmestyneistä teksteistä, uutis- ja media-aineistosta ja muista yhteisöjen vaiheita kuvaavista teksteistä. Lähestyn tutkimusaihetta Karen Baradin agentiaalisen realismin ja Pierre Bourdieun habitusten ja sosiaalisten avaruuksien teorian avulla. Analyysin menetelmät on sovitettu tutkimuksen perustana olevaan relationaaliseen, eli suhteisiin perustuvaan maailmanymmärrykseen. Genealogian konstruointi tuottaa ajallisen rungon kentän tapahtumista. Haastattelujen sisällön analysointi valaisee toimijoiden kokemusten yhtäläisyyksiä ja eroja. Habitusten suhteiden analyysi selventää toimijoiden toiminnan taipumusten ja arvomaailman eroja, ja diskursiivisten suhteiden analyysi havainnollistaa millaiset kentän "ulkopuoliset" diskurssit ovat vaikuttaneet erottautumiseen. Analyysien yhdistelmän avulla selviää, että yhteisöjen erottautuminen ilmenee suhtautumisessa kokemukselliseen henkisyyteen. Yhteisöjen vahvimmin erottavat diskurssit liittyvät omaehtoiseen ja luovaan toimintaan. Eron tuottamisen keskiössä ovat perinnettä, pakanuutta ja shamanismia koskevat diskurssit. Näihin erottaviin diskursseihin on ollut vaikutusta muun muassa Taivaannaulan yhteyksillä Viron maauskoisiin ja Eric Hobsbawmin historiantutkimuksen teksteillä. Erottautumisen taustalla voi hahmottaa ajan myötä tapahtuneet muutokset yhteisöjen toimintaan osallistuvien henkilöiden toiminnan taipumuksissa ja arvomaailmassa. Bourdieun avulla tulkittuna yhteisöjen toimijoiden suhteen voi hahmottaa seuraavan yhteiskunnan rakenteellisesti dominoitujen ja dominanttien suhteita.
Keywords: järjestötoiminta, kansanusko, pakanuus, perinne, uskonnolliset yhteisöt, ryhmien väliset suhteet, diskurssit