Päätöksenteon perusteet pk-yrityksen toimittajavalintaprosessissa - Pere, Oskari (My University, 2025)
Toimittajavalinta on pk-yritysten toimitusketjun hallinnan keskeinen osa-alue, jonka merkitys korostuu erityisesti globaalien markkinoiden epävarmuuden ja toimitusketjujen monimutkaisuuden lisääntyessä. Vaikka pk-yritysten toimittajavalinta perustuu usein pitkäaikaisiin kumppanuuksiin, henkilökohtaisiin verkostoihin ja kokemukseen, tällainen käytännönläheinen lähestymistapa ei aina tarjoa riittävää turvaa toimintaympäristön nopeissa muutoksissa. Toimittajavalinnalla on välitön vaikutus yrityksen kustannusrakenteeseen, toimitusvarmuuteen, tuotteen ja palvelun laatuun sekä pitkän aikavälin kilpailukykyyn. Pk-yritysten rajalliset resurssit hankintaprosessien ja riskienhallinnan kehittämiseen asettavat erityisiä haasteita päätöksenteon systematisoinnille. Rakennusteollisuuden ja betonialan poikkeuksellisen alhainen kysyntätilanne tuo ajankohtaista painoarvoa pk-yritysten hankinta- ja toimittajavalintakäytäntöjen kriittiselle tarkastelulle, erityisesti siksi, että case-yrityksen toiminta kytkeytyy suoraan kyseiseen markkinaan. Tutkimuksen keskeisenä havaintona korostuu tarve tuoda toimittajavalintaan selkeyttä ja ennakoivuutta ilman raskaita hallinnollisia prosesseja. Case-yrityksen toiminnassa havaittiin, että vakiintuneet toimittajasuhteet ja pitkä yhteistyöhistoria tuovat luottamuspohjaisen vakauden hankintatoimintaan. Kuitenkin tilanteissa, joissa markkinat muuttuvat nopeasti tai toimittajaketjuihin syntyy häiriöitä, tällainen intuitiivinen ja epämuodollinen päätöksenteko voi altistaa yrityksen merkittäville riskeille. Näin ollen toimittajavalintaan liittyvien päätösten tueksi tarvitaan selkeitä, liiketoimintalähtöisiä valintakriteereitä, jotka tukevat toimitusketjun resilienssiä ja liiketoiminnan jatkuvuutta. Toimittajavalinnan kriittisiksi ulottuvuuksiksi case-yrityksessä nousivat erityisesti laatu, toimitusvarmuus, kustannustehokkuus, kapasiteetti ja toimittajan joustavuus. Näiden rinnalla myös vastuullisuuteen, ympäristökysymyksiin ja toimittajien kehityskykyyn liittyvät näkökulmat alkavat saada yhä enemmän painoarvoa osana kokonaisarviointia. Toimitusketjujen yleistyvät häiriöt, kuten pandemiat, geopoliittiset jännitteet ja raaka-aineiden hintavaihtelut, vahvistavat entisestään tarvetta riskien järjestelmälliselle tunnistamiselle ja hallinnalle jo toimittajavalintavaiheessa. Tutkimuksessa nousee esiin toimittajakategorisoinnin, kuten Kraljicin portfoliomatriisin, hyödyllisyys case-yrityksen hankintatoiminnan jäsentämisessä. Hankintojen jakaminen strategisen merkityksen ja markkinariskien mukaan mahdollistaa resurssien kohdentamisen kriittisimpiin toimittajavalintoihin ja samalla yksinkertaisempien hankintojen kevyemmän hallinnan. Tällainen luokittelulogiikka auttaa pk-yritystä erottamaan tilanteet, joissa toimittajavalinta vaatii syvällisempää analyysiä, laajempaa kriteeristöä ja aktiivista riskienhallintaa. Case-yrityksen analyysi osoittaa, että pk-yritysten toimittajavalinnan kehittäminen voidaan toteuttaa käytännönläheisesti rakentamalla selkeät valintaperusteet, dokumentoimalla prosessit ja tuomalla mukaan riskienhallinnan näkökulma jo alkuvaiheessa. Tämä ei edellytä raskaita järjestelmiä, vaan suhteellisen yksinkertaisia ja yrityksen resursseihin sovitettuja työkaluja, jotka tukevat päätöksentekijöitä arjessa. Kun toimittajavalintaan saadaan systematiikkaa ja läpinäkyvyyttä, paranee samalla yrityksen kyky hallita toimitusketjun kokonaisuutta myös ennakoimattomissa markkinahäiriöissä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että pk-yritysten toimittajavalinta rakentuu edelleen pitkälti käytännönläheiselle osaamiselle ja kumppanuuksille, mutta ympäristön kasvavan epävarmuuden myötä myös pk-yritykset hyötyvät entistä enemmän selkeästä toimittajakategorisoinnista, ennakoivasta riskienhallinnasta ja systemaattisista valintaperusteista. Näiden kehitystoimien avulla voidaan parantaa toimitusketjun kestävyyttä, kilpailukykyä ja yrityksen pitkäjänteistä menestystä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Keywords: toimittajavalinta, pk-yritykset, strateginen hankinta, toimittajakategorisointi, riskienhallinta