Maataloutta harjoittaneen kuolinpesän yhtiöittäminen osakeyhtiöksi : Toimintamuodon muutoksen verotukselliset hyödyt ja riskit - Aukeala, Alisa (My University, 2024)
Tutkielmassa tarkastellaan maataloutta harjoittaneen kuolinpesän yhtiöittämistä osakeyhtiöksi, keskittyen erityisesti sen myötä syntyviin hyötyihin ja mahdollisiin riskeihin. Yhtiöittämispäätöstä arvioidaan sekä verotuksellisesti että osakkaiden henkilökohtaisten intressien näkökulmasta. Koska yhtiöittäminen on ilmiönä ollut suhteellisen harvinainen ja vieras, tutkielman tarkoituksena on koota yhteen yhtiöittämispäätöksen tueksi tarvittavat tiedot ja huomioonotettavat seikat. Tutkielmassa käytetään oikeusdogmaattista, eli lainopillista metodia. Yhtiöittäminen on usein tehokkaan verosuunnittelun lopputulos ja se on noussut maatilallisten keskusteluun erityisesti vuonna 2018 voimaan tulleen varainsiirtoverovapauden myötä. Verovapauden saavuttaminen edellyttää kuitenkin, että toimintamuodon muutos toteutetaan jatkuvuuden ja identtisyyden vaatimusten mukaisesti. Tutkielman perusteella yhtiöittäminen osoittautuu kannattavaksi erityisesti maataloustoiminnassa, joka on tuottavaa ja investointipainoitteista. Toimintamuodon muutosta ja sen kannattavuutta tulee kuitenkin harkita myös maltillisempaa maataloutta harjoittaessa. Tutkielmassa tarkastellun esimerkkitapauksen perusteella yhtiöittämispäätös on perusteltu niin verotuksellisesti kuin osakkaiden henkilökohtaisten intressienkin kannalta. Muutoksen myötä osakkaat voivat hyötyä kevyemmästä verotuksesta, päätöksentekoprosessi yksinkertaistuu, ja maataloustoimintaan voidaan tehdä aikaisempaa merkittävämpiä investointeja. Yhtiöittämispäätös voi tehdä toiminnasta yli sukupolvien kestävää, tuottavaa ja kannattavaa, erityisesti kun huomioidaan verohyödyt, kuten osinkoverotus ja yhteisöverokanta.
Keywords: yhtiöittäminen, maatalous, osakeyhtiö, verotus, riskit, hyödyt, kuolinpesä