Rescue-koirat ja lajienvälisen hoivan kulttuuri - Schuurman, Nora (Finland, 2026)
Kodittomien eläinten, etenkin koirien, tuonti ulkomailta Suomeen on yleistynyt ja kysyntä kasvanut 2000-luvun aikana. Tässä artikkelissa tutkin kokemuksia kodittomien koirien ylirajaisesta rescue-toiminnasta suomalaisissa rescue-yhdistyksissä toimivien aktiivien haastattelujen pohjalta. Koska rescue-toiminnan tarkoituksena on parantaa sen kohteena olevien eläinten elinolosuhteita, lähestyn näitä käytäntöjä lajienvälisenä hoivana. Kysyn, millaisten tilallisten hoivakäytäntöjen avulla kodittomasta eläimestä pyritään tekemään lemmikki ja millaisena koirien ylirajainen rescue-toiminta näyttäytyy, jos sitä tarkastellaan lajienvälisen hoivan kulttuurina. Tarkastelen rescue-toimintaa tilallisesta näkökulmasta ja kiinnitän huomiota erityisesti siihen, miten kodittomia koiria valikoidaan kadulta tarhalle ja tarhalta adoptioon sekä millaisilla kriteereillä koirille valitaan koti. Lisäksi pohdin rescue-toimintaan liittyviä erityisiä haasteita.
Tutkimus antaa välineitä tarkastella eläimiin ja niiden tilaan liittyviä kulttuurisia käsityksiä. Samalla se havainnollistaa, kuinka eläimet eivät ole irrallaan ihmisen kulttuurista vaan ne ymmärretään eri tavoin erilaisissa tilallisissa konteksteissa ja suhteessa kategorisiin rajoihin. Ihmisten ja muiden eläinten välisen rajan lisäksi muun muassa villin ja kesyn välinen raja vaikuttaa siihen, miten eläin nähdään, sen toimijuutta tulkitaan ja sille tarjotaan hoivaa.