Big data ja Porthan - Salmi Hannu (Finland, 2025)
Essee pohjautuu vuonna 2016 käynnistyneeseen tutkimushankkeeseen Computational History and Transformation of Public Discourse in Finland, 1640‒1910 ja pohtii suomalaisen sanomalehtiaineiston mahdollisuuksia Henrik Gabriel Porthanin muiston ja vaikutushistorian tutkimuksessa. Hankkeessa on etsitty tekstien uudelleenkäyttöä kahden miljoonan sanomalehtisivun aineistosta, ja tästä materiaalista löytyy myös Porthaniin liittyviä klustereita, toistettujen tekstien ketjuja. Sanomalehdistön voima näkyy varsinaisesti 1800-luvun jälkipuolella, jolloin Porthanista rakennettiin fennomanian edelläkävijää.