Äitiyspuhe Meidän Perhe -lehdessä : analyysi julkisuudesta tuttujen äitien haastattelupuheesta - Perälä, Hanne (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Pro gradu -tutkielmassani tarkastelen millaisia äitiyden puhetapoja nousee esille Meidän Perhe -lehteen haastateltujen julkisuudesta tuttujen äitien haastatteluista. Tavoitteenani on pohtia ja ymmärtää, miten nämä esiin nousevat puhetavat suhteutuvat niiden ympärillä olevaan yhteiskuntaan, ja tehdä näkyväksi niitä puhetapoja, joilla äitiyttä tuotetaan, uusinnetaan ja muutetaan. Tutkimusaineistoni muodostuu Meidän Perhe -lehteen vuonna 2016 haastateltujen julkisuudesta tuttujen äitien haastatteluista (8 kpl). Haastatteluja olen analysoinut teemoittelun ja diskurssianalyysin keinoin. Aineiston teemoittelun tuloksena esiinnousseet yhdeksän erilaista teemaa muokkautuivat lopulta viideksi puhetavaksi äitiydestä. Näitä puhetapoja olen tarkastellut diskurssianalyysin keinoin, jolloin olen tarkastellut sekä puhetapojen sisältöä että rakennetta. Näin ollen olen esittänyt aineistolle sekä mitä että miten kysymyksiä. Äitiys näyttäytyy Meidän Perhe -lehden haastattelupuheissa erilaisten roolien yhdistämisenä ja positiivisena selviytymistarinana, jossa vaikeudet kohdataan ja voitetaan. Äitiyden määrittelyssä nousevat esille kaksi perinteistä normia: ydinperhe ja biologinen äitiys. Äitiyden mallitarina vaikuttaa taustalla, ja perinteistä myyttistä äitihahmoa sovelletaan oman äitiyden tuottamiseen omalle ajalle tyypilliset ideologiat ja äidin omat tarpeet huomioiden. Haastattelupuheiden perusteella omalta äidiltä saatua mallia sovelletaan niiltä osin kuin se tuntuu sopivan haastateltujen äitien omaan äitiyteen. Äidit kokevat isät tasavertaisina vanhempina lasten kasvatuksessa ja hoidossa, mikä jatkaa kulttuurista muutosta jaetun vanhemmuuden osalta.