Ruotsalaistyyppisen konsignaation erottamisoikeus osana Suomen oikeusjärjestystä - Salonen, Jimi (My University, 2024)
Tutkielmassa tutkitaan ruotsalaistyyppiseen konsignaatioon liittyvän erottamisoikeuden voimassaoloa Suomessa. Erottamisoikeus on oikeudellinen käsite, jonka mukaan tavarantoimittaja eli konsignaationantaja saa erottaa omaisuutensa kauppias-konsignaationsaajan konkurssipesästä ennen muiden velkojien vastaavia oikeuksia. Tutkielmassa ruotsalaistyyppisen konsignaation erottamisoikeutta koskevaa oikeuskirjallisuutta ja -käytäntöä verrataan Suomen vastaavaan aineistoon. Tarkoituksena on selvittää, onko ruotsalaistyyppisen konsignaation erottamisoikeus Suomessa voimassa. Apuna ensimmäiseen tutkimuskysymykseen vastaamiseksi työssä selvitetään myös erottamisoikeuden normiperustelua, eli sitä miksi erottamisoikeus on Suomessa voimassa sekä miten Suomen konkurssilain ja Ruotsin komissiolain muuttuminen ovat mahdollisesti vaikuttaneet Suomen oikeustilaan 1990-luvulla annettujen ratkaisujen jälkeen. Työ perustuu lainopilliseen menetelmään. Työn kaksi ensimmäistä käsittelylukua ovat oikeusvertailevia tulkintakannanottoja esittävää käytännöllistä lainoppia. Kolmannen osan lainoppi on puolestaan teoreettisempaa. Tarkoituksena on esittää näkökulma vallitsevan oikeustilan asiasisällöstä sekä pohtia sen keskeisen kritiikin avulla, onko oikeustila riittävästi perusteltu. Tutkielma esittää, että ruotsalaistyyppisen konsignaation erottamisoikeus on Suomen oikeusjärjestyksessä voimassa osana kauppatapaa sekä yleisinä periaatteina. Tämä päätelmä syntyy osin analogiapäätelmänä suhteessa konsignaatiolle läheisen komission voimassaolosta esitettyihin näkemyksiin. Erottamisoikeus saa tukea sekä auktoritatiivisista että substantiivisista oikeuslähteistä. Vallitsevaa oikeustilaa voi kuitenkin pitää ongelmallisena esimerkiksi ruotsalaisen oikeuden periaatteiden valikoivan soveltamisen eli selektiivisyyden kannalta.
Keywords: myyntikomissio, konsignaatio, erottamisoikeus