Aivovammapotilaiden kielelliskognitiiviset toiminnot : monitapaustutkimus - Virtanen, Ainomaija (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkielman tavoitteena oli kuvailla kuuden aivovammapotilaan kielelliskognitiivisia toimintoja. Tutkimuksessa hyödynnettiin kielellisiä toimintoja arvioivia tehtäviä sekä käyttäytymisen havainnointia tutkimustilanteissa. Havainnoinnin tukena käytettiin tutkittavien sairauskertomuksissa raportoituja muutoksia muistissa, tarkkaavaisuudessa, toiminnanohjauksessa ja vireystilan säätelyssä sekä La Trobe kommunikaation itsearviointilomaketta. Traumaattisen aivovaurion eli aivovamman saaneiden henkilöiden kielelliskognitiivisissa toiminnoissa tapahtuneet muutokset painottuvat yleensä arkipäivän kommunikointitilanteisiin. Näiden muutosten taustalla saattaa olla kielellisten toimintojen häiriöitä, jotka voidaan tunnistaa arviointimenetelmiä käyttäen. Taustalla voi olla myös muita kognitiivisen toiminnan häiriöitä, kuten muistin, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen ja vireystilan häiriöitä. Lisäksi kielelliset taidot ovat kiinteä osa kielelliskognitiivista mekanismia, jolloin vaikeudet ovat usein monen eri kognitiivisen toiminnan summa. Tutkimuksessa käytettyjen tehtävien mukaan tutkittavien taidot puheilmaisun, ymmärtämisen, lukemisen ja kirjoittamisen suhteen olivat suurimmaksi osaksi hyvät kokonaispisteisiin ja vertailuaineistoihin nähden. Eniten vaikeuksia oli tehtävissä, joissa tarvittiin työmuistia. Vastaavasti tutkimustilanteissa tehdyt havainnot ja tutkittavien itsearvio heidän kommunikointitaidoistaan antoivat viitteitä siitä, että kielelliskognitiivisissa toiminnoissa oli tapahtunut arkeen vaikuttavia muutoksia. Vaikeudet näkyivät esimerkiksi ajankäytössä, yleisenä jaksamisena tutkimustilanteissa sekä häiriöherkkyytenä. Tämä tutkimus antaa arvokasta lisätietoa suomalaisten aivovammapotilaiden kielelliskognitiivista toiminnoista. Aivovamman aiheuttamien muutosten varhainen tunnistaminen auttaisi jatkossa suuntaamaan kuntoutusta paremmin ja samalla parantamaan vammautuneiden henkilöiden elämänlaatua.