Nuorten psyykkisten ongelmien esiintyvyyden muutokset - Svahn, Jimi (My University, 2020)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on saada käsitys nuorten psyykkisten ongelmien (tunne-elämän ongelmat, hyperaktiivisuus, käytösongelmat, sosiaaliset ongelmat) esiintyvyydessä tapahtuneista muutoksista. Kirjallisuuskatsauksessa on koottu yhteen nuorten psyykkisten oireiden esiintyvyyden muutoksia tarkastelevia kyselytutkimuksia. Kirjallisuuskatsaukseen aineisto haettiin PubMed-tietokannasta. Haettujen tutkimusten lisäksi katsaukseen sisällytettiin myös niiden lähdeluetteloista löytyneet tutkimukset. Sisällytettyjen kyselytutkimusten aineistot olivat peräisin vuosilta 19922014. Katsaukseen sisällytetyissä tutkimuksissa yhdessä vastaajina toimivat nuori sekä vanhempi. Muissa katsaukseen sisällytetyissä tutkimuksissa vastaajana toimi ainoastaan nuori itse. Tyttöjen kokemat tunne-elämän ongelmat lisääntyivät yhdeksässä kymmenestä kyselytutkimuksesta. Poikien masentuneisuuden tai tunne-elämän ongelmien todettiin lisääntyneen kolmessa kymmenestä tutkimuksesta. Lisäksi yhdessä tutkimuksessa poikien ahdistuneisuuden todettiin kokonaisuudessaan vähentyneen, mutta vaikean ahdistuneisuuden lisääntyneen. Yhdessä tutkimuksessa korkeassa sosioekonomisessa asemassa olevien poikien tunne-elämän ongelmien todettiin vähentyneen, mutta tytöillä vastaavaa ilmiötä ei havaittu. Vain yhdessä tutkimuksessa todettiin nuorten hyvinvoinnin parantuneen. Käytöshäiriöiden todettiin vähentyneen kahdessa tutkimuksessa. Hyperaktiivisuuden todettiin vähentyneen yhdessä tutkimuksessa tyttöjen osalta, kahdessa molempien osalta, ja yksi tutkimus totesi hyperaktiivisuuden lisääntyneen. Sosiaalisten ongelmien todettiin lisääntyneen yhdessä tutkimuksessa molempien sukupuolten osalta ja toisessa tutkimuksessa vähentyneen molempien sukupuolten osalta. Lisäksi yksi tutkimus totesi sosiaalisten ongelmien vähentyneen, sekä prososiaalisuuden lisääntyneen poikien keskuudessa. Kokonaisuudessaan tyttöjen tunne-elämän ongelmat vaikuttaisivat lisääntyneen enemmän kuin poikien. Käytöshäiriöt vaikuttaisivat vähentyneen molempien sukupuolten osalta. Hyperaktiivisuus vaikuttaisi niin ikään vähentyneen molempien sukupuolten osalta. Sosiaalisten ongelmien osalta selkeää trendiä ei ollut havaittavissa. Jatkossa olisi tärkeää saada tietoja nuorten psyykkisten oireiden esiintyvyyteen vaikuttavista taustatekijöistä, sekä edistää nuorten mielenterveyttä.
Keywords: psyykkiset ongelmat, kyselytutkimus