Vektorisointi ohjelmoinnissa ja rinnakkaisuudessa - Rauh, Benjamin (My University, 2025)
roprosessorien valmistajat ovat siirtyneet tekemään rinnakkaisia laitteistoja. Yleisimpien rinnakkaisten laitteistojen valikoimaan kuuluvat moniydinprosessorit, vektoriprosessorit, sekä näytönohjaimet. Ohjelmisto voi hyödyntää rinnakkaista laitteistoa käyttämällä montaa moniydinprosessoria, ja/tai käyttämällä vektoriprosessorien vektorisaatiota. Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä rinnakkaisuus on laitteistossa ja ohjelmistossa, mihin vektorisointia yleensä käytetään ja miten kirjoittaa vektoroituvaa koodia. Tämä tutkielma toteutetaan kirjallisuustutkimuksen muodossa. Tutkielmassa selvitetään mitkä ovat yleisesti käytetyt rinnakkaiset laitteet, vektorisaation käyttökohteet, tavat lisätä vektorisaatiota manuaalisesti ohjelmiston lähdekoodiin ja automaattista vektorisaatiota estävät tekijät.
Keywords: vektorisaatio, rinnakkaisuus, kääntäjä, vektoriprosessori, käskykanta, optimointi