Ensitreffit lastauslaiturilla – 4PL-palvelutarjoajan toimittajavalinta - Ryökäs, Kalle (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Toimittajavalinnan merkitys on ulkoistavalle organisaatiolle sitä huomattavampi, mitä enemmän toimintoja ulkopuolisille palvelutarjoajille tämä ulkoistaan. Organisaatiosta tulee ulkoistettujen toimintojensa osalta riippuvainen ulkopuolisten toimijoiden kyvykkyyksistä. Valintavaiheeseen panostamalla voidaan pienentää heikkolaatuisen toimittajan valitsemisen riskiä. Tämä tutkimus käsittelee 4PL-palvelukonseptilla toimivan logistiikkapalvelutarjoajan toimittajavalintaa. On tyypillistä, että 4PL-palvelukonspetia toteuttava organisaatio ei itse lainkaan omista logistista kalustoa tai tiloja, vaan hankkii nämä ulkopuolisilta toimijoilta. Tutkimusongelmana on selvittää miten 4PL-palvelutarjoaja suorittaa toimittajavalintansa. Tutkimuksen osaongelmina selvitetään millä toimintaperiaattein 4PL-palvelutarjoaja toimii ja miten toimittajavalintaprosessi on tyypillisesti logistisessa viitekehyksessä suoritettu. Tutkimuksen perimmäisenä tavoitteena on tukea tutkimuksen toimeksiantajayritystä luomaan vakiomuotoinen menetelmä uusien ja nykyisten toimittajien kartoittamiseen, jota varten osana tutkimusta luotiin myös luotiin työkalu. Työkalun käytännön toimivuus ja siinä käytettävien kriteerien merkittä0vyys muodostuivat myös tutkimuksen osaongelmiksi. Tutkimuksen teoreettiseksi lähestymistavaksi valittiin kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimuksen tapauksena oli toimeksiantajayritys ja sen toimittajavalinta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu kirjallisuuskatsauksiin, ja sen teemoina ovat logistiset palvelutarjoajat, ulkoistaminen, toimittajavalinta sekä valintakriteerit. Tutkimuksen aineistonkeräysmenetelmänä käytettiin teemahaastatteluja, joiden kysymykset perustuivat teoreettiseen viitekehykseen. Tutkimus eteni teoreettisen viitekehyksen ja aineiston vuoropuheluna. Kirjallisuuskatsauksien ja aineiston perusteella kyettiin luomaan ymmärrys yrityksen käytännöistä sekä liiketoimintaperiaatteista ja –ympäristöstä. Ymmärryksen myötä kyettiin kehittämään kartoitustyökalusta tarkoituksenmukainen, sekä käymään läpi eri toimittajavalintamenetelmien soveltuvuuksia toimeksiantajayritykselle. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että toimittajien kokeileminen käytännön tehtävissä soveltuu toimittajavalintaprosessiksi toimeksiantajayrityksen kaltaisessa 4PL-yrityksessä, joka ei voi solmia pitkäkestoisia sopimuksia, ja jonka tehtävistä valtaosa koostuu matalan toimittajariskin toimeksiannoista. Käytännössä päteviksi todetut toimittajat voidaan jatkossa valita myös toimittajariskiltä vaativampiin tehtäviin. Lisäksi luotu kartoitustyökalu todettiin kriteereineen toimivaksi.