Ulkosuomalaisten perheoikeusasioiden hoitamisesta - Helin Markku (Suomen asianajajaliitto, 2022)
Kansainvälinen perheoikeus on EU:n alueella yhtenäistymässä. Pohjoismaissa yhteisiä kansainvälisyksityisoikeudellisia normeja on ollut vanhastaan. Kirjoituksessa tarkastellaan, mitä mahdollisuuksia yhtenäistyvä lainsäädäntö tarjoaa ulkomailla asuville suomalaisille, jotka haluavat Suomen lain pohjalta toteuttaa sellaisia perhevarallisuusoikeudellisia järjestelyjä, että ne ovat päteviä myös asuinpaikkavaltiossa ja ehkä laajemminkin EU-maissa tai Pohjolassa. Yhteisen oikeuden alue on vielä keskeneräinen. Paljon on kuitenkin tehtävissä sen ansiosta, että sovellettava laki voidaan sekä perintöoikeudessa että aviovarallisuusoikeudessa valita kansalaisuuden pohjalta. Aviovarallisuusasetuksen hankalat muotosäännökset ja pohjoismaisten sopimusmääräysten erilaisuus asetukseen verrattuna vaikeuttavat kansainvälisissä perhetilanteissa elävien avioparien auttamista. Avosuhteiden osalta oikeudellista yhtenäisyyttä ei ole, mutta osapuolet voivat sopimuksin parantaa asemaansa.