"Me eletään niitä arvoja todeksi” : Miten lähetystyöntekijät tulkitsevat ja soveltavat Suomen Lähetysseuran arvoja eri kulttuureissa - Kauppinen, Milma (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee sitä, miten Suomen Lähetysseuran asiantuntijat tulkitsevat ja soveltavat Suomen Lähetysseuran vuosien 2023–2028 strategian arvoja työssään eri kulttuurisissa konteksteissa. Strategian arvot – lähimmäisenrakkaus, oikeudenmukaisuus, vastuullisuus ja yhdessä tekeminen – muodostavat vakaumuksellisen työn eettisen perustan, mutta niiden käytännön toteutus vaatii kulttuurista herkkyyttä ja tilannesidonnaista harkintaa. Tutkimuksen lähtökohtana on ajatus siitä, että arvot eivät ole muuttumattomia, vaan ne muovautuvat vuorovaikutuksessa paikallisten olosuhteiden, kumppanien ja työn arjen kanssa. Tutkimuksen aineistona toimii Suomen Lähetysseuran strategia vuosille 2023–2028 sekä neljän Lähetysseuran asiantuntijan haastattelut, ja niitä analysoidaan laadullisen, teoriaohjautuvan sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä on arvot ja kulttuuriosaaminen. Tulosten perusteella arvot saavat erilaisia painotuksia ja merkityksiä riippuen kulttuurisesta kontekstista ja yhteistyön muodoista, mutta niille yhteistä on eettisyyden ja vuorovaikutteisuuden korostuminen. Lähimmäisenrakkaus ilmenee toisen kunnioittamisena, kuuntelemisena ja myötätuntoisena kohtaamisena. Oikeudenmukaisuus liittyy erityisesti tasa-arvon ja ihmisarvon puolustamiseen sekä eriarvoisuuden näkyväksi tekemiseen. Vastuullisuus näkyy haluna toimia läpinäkyvästi, tietoisesti ja kestävällä tavalla, ottaen huomioon työn vaikutukset niin paikallisesti kuin globaalisti. Yhdessä tekeminen korostuu kumppanuuden rakentamisena, yhteisen vastuun kantamisena ja oppimisena eri näkökulmista. Tutkimus tuo esiin, miten Lähetysseuran asiantuntijoiden työ saa muotonsa arvojen elävästä ja kontekstuaalisesta tulkinnasta. Arvot eivät ole valmiita vastauksia, vaan ne kutsuvat jatkuvaan reflektioon, vuoropuheluun ja eettiseen vastuuseen, joka rakentuu sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti muuttuvissa konteksteissa.
Keywords: arvot, lähetystyö, asiantuntijatyö, evankelis-luterilaisuus, kulttuuriosaaminen