Isojärven muuttuva mökkimaisema Siikaisissa ja Pomarkussa - Kiviharju, Teemu (My University, 2018)
Tutkimukseni tarkastelee Siikaisten ja Pomarkun kuntien alueella sijaitsevan Isojärven mökkimaisemaa. Järvelle on luonteenomaista mökkien suuri määrä, vapaaajanasukkaiden keskuudessa vallitseva yhteisöllisyys sekä aktiivisesti järven hyväksi toimiva järviseura. Järven mökkimaisema on muuttunut vuosikymmenien aikana paljon. Muutoksia ovat aiheuttaneet mm. erilaiset vesistöjärjestelyt, tuulivoimapuistot, veden pinnan vaihtelu ja erittäin vilkas mökkirakentaminen. Maiseman muutos jatkuu edelleen. Kyseessä on kyselytutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää, miten mökkeilijät kokevat Isojärven mökkimaiseman. Tutkimusaineiston pääosa muodostuu kyselomakkeista. Aineiston kautta muodostuu käsitys siitä, miten ihmiset havainnoivat mökkimaisemaa ja mitä asioita he arvostavat tai inhoavat siinä. Tutkielma tuottaa myös tietoa siitä, miten mökkeilijät kokevat järven mökkimaisemassa tapahtuneet muutokset. Koska yhteisöllisyys on osa järven mökkeilykulttuuria, perehdyn myös asioihin, jotka tuottavat ja ylläpitävät sitä. Kyselyaineiston vastapainoksi haastattelin myös muutamia ihmisiä, jotka omistavat vapaa-ajanasunnon järvellä. Tutkimusmenetelmänä käytän sekä laadullista että määrällistä sisällönanalyysiä. Isojärvellä on paljon erilaisia käyttömuotoja. Myös mökkeilyyn liittyvät merkitykset vaihtelevat paljon. Siitä huolimatta mökkiläisten näkemykset järven mökkimaisemasta ovat pääosin yhdenmukaisia. He suhtautuvat alhaiseen järven alhaiseen vedenkorkeuteen ja muihin epäkohtiin negatiivisesti, koska ne rajoittavat mökkeilyharrastusta monella tapaa. Järven mökkimaisemaa havainnoidaan moniaistisesti ja järviluontoa pidetään suuressa arvossa. Mökkeillessään ihmiset kokevat olevansa pikemminkin luonnon keskellä kuin vilkkaassa kulttuurimaisemassa. Siitä huolimatta mökkien katsotaan sopivan maisemaan erittäin hyvin. Yhteisöllisyys on olennainen osa mökkeilyä ja etenkin järviseuran merkitys sen ylläpitäjänä on suuri.
Keywords: Isojärvi, kokeminen, yhteisöllisyys, mökkeily, kulttuurimaisema, virkistyskäyttö, kakkosasuminen