Vastuullisen sijoittamisen strategiat suomalaisissa työeläkevakuutusyhtiöissä - Ojamäki, Martta (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten suomalaiset työeläkevakuutusyhtiöt hyödyntävät vastuullisen sijoittamisen strategioita sijoitustoiminnassaan ja miten ne toteuttavat vastuullista sijoittamista. Laadullinen tutkimus toteutettiin analysoimalla neljän suomalaisen työeläkevakuutusyhtiön vuosi- ja vastuullisuusraportteja sekä yhtiöiden muita julkisia materiaaleja. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että vastuullinen sijoittaminen määritellään suomalaisten työeläkevakuutusyhtiöiden toimesta ESG- tekijöiden huomioimiseksi sijoituspäätöksenteossa. ESG- tekijöillä viitataan yhtiöiden ympäristö vastuuseen, sosiaaliseen vastuuseen sekä hyvään hallintotapaan. Kaikki tutkimuksen kohteena olevat yhtiöt raportoivat tänä päivänä ottavansa vastuullisuustekijät huomioon sijoituspäätöksenteossa ja niillä on sijoitusstrategia, joka ottaa huomioon vastuullisuustekijät. Suurimpana mahdollisuutena ja motivaationa vastuulliselle sijoittamiselle suomalaisten työeläkevakuutusyhtiöiden keskuudessa on riskienhallinta. Vastuullisella sijoittamisella eli ESG- tekijöiden huomioon ottamisella sijoituspäätöksenteossa nähdään olevan hyötyjä etenkin riskienhallinnassa. Tutkimuksen kohteena olevat yhtiöt eivät ole tänä päivänä huolissaan, että vastuullisesti sijoittaminen näkyisi negatiivisesti sijoitusten tuotoissa. Vastuullisen sijoittamisen strategioita suomalaisissa työeläkevakuutusyhtiössä hyödynnetään laajasti. Kaikki yhtiöt vaikuttaisivat suosivan vastuullisen sijoittamisen strategioista etenkin aktiivista omistajuutta ja vaikuttamista. Myös ESG- tekijöiden integraatio sijoituspäätöksiin sekä kyseenalaisten yhtiöiden poissulkeminen sijoituskohteista vaikuttaisi olevan paljon käytettyjä vastuullisen sijoittamisen strategioita. Vastuullisuuden ja vastuullisen sijoittamisen arviointi sidosryhmien, asiakkaiden ja sijoittajien toimesta on kuitenkin edelleen hyvin hankalaa, sillä vastuullisuutta toteutetaan yhä paljon yhtiöiden omien intressien pohjalta. Vastuulliseen sijoittamiseen ja siitä raportointiin ei ole kohdistunut kovinkaan paljon säätelyä verrattuna yhtiöiden taloudelliseen raportointiin. Asetuksia raportointiin liittyen on kuitenkin kehitetty ja erilaisia vapaaehtoisia aloitteita ja yhteistöitä vastuullisen sijoittamisen saralla on perustettu. Kaikki yhtiöt ovat allekirjoittaneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet sekä muita kansainvälisiä aloitteita. Myös etenkin ympäristöön liittyvät aloitteet korostuvat yhtiöiden raporteissa. Yhteistyö eri tahojen kanssa koetaan hyödylliseksi vaikuttamisen kannalta. Kaikissa suomalaisissa työeläkevakuutusyhtiössä on olemassa jokin vastuullisen sijoittamisen tiimi tai osasto. Merkittävimmistä vastuullisuuslinjauksista päättää kuitenkin yhtiöiden hallitukset.
Keywords: vastuullisuus, vastuullinen sijoittaminen, ESG, vastuullisen sijoittamisen strategia, työeläkevakuutusyhtiö