GRI 207: Tax -standardin vaikutukset yritysten veroraportointiin - Laine, Iida (My University, 2022)
Vastuullisuus on noussut viimeisten vuosikymmenten aikana keskeiseen rooliin kannattavan ja kestävän liiketoiminnan taustalla. Myös veronmaksu on enenevissä määrin liitetty osaksi vastuullisuuskeskustelua, johtuen etenkin monikansallisten suuryritysten aggressiivisista verosuunnittelutoimista ja niiden vaikutuksista valtioiden verokertymään. Verotuksen avoimuuden ja läpinäkyvyyden kehittäminen on nähty yhtenä vastauksena aggressiivisen verosuunnittelun aikaansaamiin haasteisiin, ja verotietojen julkinen raportointi onkin noussut esille useissa viimeaikaisissa aloitteissa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Myös GRI-standardien mukaisessa yritysvastuuraportoinnissa vastuullinen veronmaksu on nostettu entistä suurempaan rooliin. GRI:n veroja koskeva raportointistandardi GRI 207: Tax julkaistiin joulukuussa 2019 ja se astui voimaan vuoden 2021 alussa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia vaikutuksia GRI 207: Tax -standardin voimaantulolla on OMX Helsinki 25 -indeksin yhtiöiden veroraportointiin. Tarkastelu kohdistetaan aluksi raportointistandardiin ja sen sisältöön, jotta saadaan kattava ymmärrys standardin raportointivaatimuksista ja -suosituksista. Tutkielman empiirisessä osuudessa tarkastellaan yhtiöiden veroraportoinnin kehitystä valitulla ajanjaksolla ja pyritään aluksi selvittämään, kuinka iso osa yhtiöistä on implementoinut standardin osaksi yritysvastuuraportointiaan. Tämän jälkeen yksityiskohtaisempi tarkastelu kohdistetaan yhtiöihin, jotka ovat raportoineet veroistaan GRI 207: Tax -standardia hyödyntäen. Tällä tarkastelulla pyritään vastaamaan tutkielman päätutkimuskysymykseen eli kartoittamaan standardin voimaantulon vaikutuksia tarkasteltavien yhtiöiden veroraportointiin. Tehtyjen havaintojen pohjalta voidaan todeta, että GRI 207: Tax -standardin soveltaminen OMX Helsinki 25 -indeksin yhtiöiden veroraportoinnissa on vielä toistaiseksi ollut vähäistä ja varsinkin maakohtaista raportointia koskeva tunnusluku 207-4 on useimmissa tapauksissa jätetty raportoinnin ulkopuolelle. Näin ollen myös standardin voimaantulon vaikutukset ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta jääneet vähäisiksi. Standardin soveltaminen on kuitenkin vasta alkuvaiheessa ja tuleva kehitys tulee näyttämään millaiseen rooliin GRI 207: Tax -standardi yhtiöiden veroraportoinnissa asettuu. Suurimpana haasteena standardin käytännön soveltamisessa on pidetty hyvin yksityiskohtaisia ja laajoja raportointivaatimuksia etenkin maakohtaista veroraportointia koskien.
Keywords: veroraportointi, Global Reporting Initiative, GRI 207, yritysvastuu, yritysvastuuraportointi