Jaksamisen haasteet ja polveilevat koulutuspolut - haavoittuvassa asemassa olevien nuorten kokemuksia tuen saannista koulutuspolun siirtymissä ja katkoksissa - Ristimäki, Siiri (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin millaisia koulutuspolkuja muodostuu haavoittuvassa asemassa oleville nuorille, joilla on jaksamisen haasteita. Lisäksi tutkimus tarkastelee näiden nuorten kokemuksia tuen saannista koulutuspolun siirtymä- ja katkosvaiheissa. Teoreettinen viitekehys pohjautuu toimijuuden, elämänkulun sekä siirtymäpolitiikan käsitteisiin. Tutkimuksen haastatteluaineisto on kerätty Euroopan Unionin Horisontti-rahoitteisen CLEAR-tutkimusprojektin (Constructing Learning Outcomes in Europe: A multi-level analysis of (under)achievement in the life course) toimesta vuonna 2024. Tutkielmassa käytetyt yhdeksän haavoittuvassa asemassa olevan nuoren haastattelua valittiin harkinnanvaraisesti CLEAR-projektiin kerätystä aineistosta. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisesti hyödyntäen sekä kuvailevaa sisällönanalyysia että teemoittelua. Tutkielmassa tarkasteltujen jaksamisen haasteita kokeneiden nuorten koulutuspolkuja voidaan kuvailla polveileviksi eli ne sisälsivät useita siirtymä- ja katkosvaiheita. Useammalle haastateltavalle yhteisiä koulutuspolulla ilmenneitä kuormitusta lisääviä tekijöitä olivat esimerkiksi oppimisvaikeudet sekä koulukiusaamisen uhriksi joutuminen. Tällaiset koulutuspolun kuormitusta lisäävät tekijät yhdessä jaksamisen haasteiden tai oman alan löytymiseen liittyvien vaikeuksien kanssa johtivat lopulta koulutuksen keskeytymiseen tai siirtymävaiheen pitkittymiseen. Nuorten kokemuksia tuen saannista koulutuspolun siirtymä- ja katkosvaiheissa tarkasteltiin kolmessa eri ympäristössä: koti- ja kouluympäristössä sekä nuorisopoliittisten toimenpiteiden piirissä. Tutkielmassa koti- ja kouluympäristöstä saatu tuki koettiin vaihtelevana, ja jotkut nuoret saivat sitä enemmän kuin toiset. Nuorisopoliittiset toimenpiteet puolestaan näyttäytyivät laaja-alaisempina sekä nuorten toimijuutta vahvistavina tukirakenteina, jotka koettiin merkityksellisiksi erityisesti nivelvaiheen jälkeisessä uudelleensuuntautumisessa. Tulokset vahvistavat aiempaa käsitystä nuorisopoliittisten toimenpiteiden keskeisestä roolista erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten koulutuspolulla.
Keywords: koulutuspolut; jaksaminen; nivelvaihe; koulutussiirtymä; koulutuspolun katkos