Millaista johtamista on, entä millaista pitäisi olla : Katsaus johtamista koskevaan uutisointiin työn murroksessa - Ojansivu, Tanita (My University, 2021)
Työhyvinvointi, työn murros ja johtaminen ovat teemoja, jotka koskevat kaikkia yksilöitä. Tämänhetkisiä keskeisiä teemoja Suomessa työelämään ja johtamiseen liittyvässä keskustelussa ovat esimerkiksi työn murroksen luomat muutokset työhön, työurien pidentäminen, työpäivien lyhentäminen sekä huonoon johtajuuteen liittyvät ongelmat. Esimerkiksi työurien pidentäminen on vaikeaa, jos töissä voidaan huonosti tai johtaminen on vääränlaista. Näihin ongelmiin puuttumiseen ja työn murrokseen varautumiseen Suomessa kuitenkin löytyisi resursseja. Tässä tutkielmassa selvitettiin uutisaineiston perusteella, mitkä ovat tällä hetkellä Suomessa tapahtuvassa johtamisessa työn murroksen vauhdittamat ongelmakohdat. Tutkimuskysymyksenä oli, millaisia työn murrokseen liittyviä johtamisen trendejä uutisissa tällä hetkellä esiintyy, mitä media-aineisto kertoo tämän hetken johtamisesta, sekä millaista johtamista uutisten perusteella Suomessa tällä hetkellä kaivattaisiin. Aineistona käytettiin vuoden 2016 kevään uutisista koostuvaa Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston WeAll-media-aineistoa työelämän ja koulutuksen tasa-arvokysymyksistä. Menetelmänä käytettiin teoriaohjautuvaa laadullista sisällönanalyysia. Tutkielmassa selvisi, että uutisten perusteella johtamiseen ja työn murrokseen liittyviä suurimpia ongelmia Suomessa ovat erityisesti johtoasemassa toimivien ja alaisten väli-set ongelmat. Ongelmia esiintyy erityisesti johtajien luottamuspulana alaisiaan kohtaan ja vastuun jakamisen vaikeutena. Työn murros aiheuttaa haasteita johtajuuteen myös työelämän epävakaistumisen ja hajanaistumisen, sekä lisääntyneen työuupumuksen vuoksi. Tulosten perusteella kehitettiin työn murroksen johtamismalli, joka keskittyy työpaikan sisäisen luottamuksen parantamiseen, alaisten vastuun lisäämiseen, tunneälykkyyteen sekä osaamisen kehittämiseen.
Keywords: työelämä, työn murros, johtaminen, johtamiskäytännöt