Vainajan sukuselvityksen laatiminen ulkomaisen liittymän tilanteessa ja tämän vaikutus kuolinpesän hallintoon - Varjo, Anni (My University, 2019)
Tutkimuksen aiheena ovat kansainväliset liittymät vainajan sukuselvityksessä ja näiden liittymien aiheuttamat ongelmat kuolinpesän hallintoon. Suomen perintöoikeus perustuu sukulaisuussuhteelle, mistä johtuen vainajan sukulaiset on selvitettävä aukottomasti sukuselvityksen avulla (PK luku 2). Suomen väestötietojärjestelmä on tähän varautunut ja väestötietojen saaminen Suomesta on useimmiten ongelmatonta. Ongelman aiheuttavat ulkomaiden puutteelliset väestötietojärjestelmät, jotka eivät tarjoa Suomen kaltaista tietoa henkilön olemassaolosta tai hänen mahdollisista Suomen perintökaaren mukaisista perillisistään. Tällöin vajaa sukuselvitys aiheuttaa pelon mahdollisesta piilossa olevasta osakkaasta. Puutteellinen sukuselvitys aiheuttaa ongelmia kuolinpesän asioiden hoidossa, sillä PK 18 luvun mukaisesti kuolinpesää pitää hallita yhteisesti ja oikeustoimiin tarvitaan kaikkien osakkaiden hyväksyntä. Vainajan tai osakkaiden mahdollisuudet puuttua aukollisen sukuselvityksen ongelmaan ovat rajalliset. Nämä mahdollisuudet kohtelevat kuolinpesiä eriarvoisesti, kun esimerkiksi vainajan mahdollisuudet testamentata omaisuuttaan on tietyissä tilanteissa rajoitettu. Keinot ovat lisäksi hankalia, kalliita sekä vaativat erityistä tietotaitoa ja niiden soveltaminen käytännössä on aiheuttanut tulkinnallisia epäselvyyksiä. Toisaalta keinojen ongelmat johtuvat siitä, että osakkaan oikeus perintöön on niin vahva, että sen turvaaminen menee muiden tavoitteiden edelle. Mahdollisen piilossa olevan osakkaan oikeuksien turvaamista vaikeuttaa se, että Suomen lainsäädäntöä muuttamalla ei voida poistaa toisen valtion väestötietojärjestelmän puutteita. Suomen perintökaarta muuttamalla ei siis voida helpottaa piilossa olevan osakkaan löytymistä. Mahdollista olisi kuitenkin tehdä vajaan sukuselvityksen kuolinpesän asiointi joustavammaksi tarkentamalla piilossa olevan osakkaan edunvalvojan oikeuksia ja osakkaiden mahdollisuutta jakaa kuolinpesä ilman mahdollista piilossa olevaa osakasta. Koska virkatodistusta ei ulkomailta saada, olisi mahdollista ottaa muunlaista todistelua sukuselvityksen liitteeksi ja oikeuttaa tiedossa olevat osakkaat vahvistamaan osakasluettelo.
Keywords: kuolinpesä, kuolinpesän osakas, perillinen, piilossa oleva osakas, ulkomainen liittymä, vainajan sukuselvitys, yhteishallinto.