EPA:n ja DHA:n aineenvaihdunnan erot sydän- ja verisuonitaudeissa - Hellman, Mikael (My University, 2024)
Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimpiä kuolleisuuden ja sairauksien syitä maailmanlaajuisesti, ja ne aiheuttavat merkittävän kuormituksen julkiselle terveydenhuollolle. Eikosapentaeenihapolla (EPA) ja dokosaheksaeenihapolla (DHA) on yleisesti hyväksyttyjä terveysvaikutuksia sydän- ja verisuonitauteihin. Nämä pitkäketjuiset monityydyttymättömät omega-3-rasvahapot voivat parantaa sydämen ja verisuonien hyvinvointia muuttamalla lipidien aineenvaihduntaa, vaikuttamalla hemodynamiikkaan, vähentämällä verihiutaleiden toimintaa, parantamalla endoteelin toimintaa sekä estämällä tulehdusreittejä. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia EPA:n ja DHA:n yksilöllisiä vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. DHA:n on havaittu laskevan EPA:a enemmän triasyyliglyserolien (TAG) -pitoisuuksia sekä nostavan LDL- ja HDL-kolesterolien määrää. DHA:lla on havaittu olevan suurempi vaikutus verenpaineen ja sykkeen alenemiseen. EPA:lla sen sijaan on todettu olevan suurempi vaikutus valtimoiden joustavuuteen. Sekä DHA:lla että EPA:lla on havaittu olevan vaikutuksia C-reaktiivisen proteiinin (CRP) vähenemiseen, joka on tulehdusten määrän merkkiaine kehossa. EPA:lla on suurempi vaikutus verihiutaleiden aktivaation alenemisessa. Lisätutkimukset EPA:n ja DHA:n erilaisista määristä, tutkimusasetelmista ja tutkimuskohteiden ominaisuuksista laajentaisivat käsitystä EPA:n ja DHA:n yksilöllisistä vaikutuksista ja niiden käytöstä sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä ja hoitamisessa.
Keywords: EPA, DHA, omega-3-rasvahapot, sydän- ja verisuonitaudit