Avantgarde, karnevalismi ja camp Eric Wareheimin musiikkivideoissa - Keskinen, Salla (My University, 2016)
Tutkielman tavoitteena on analysoida ohjaaja Eric Wareheimin musiikkivideoiden sisältämiä visuaalisia representaatioita ja selvittää, onko niillä ilmaisuna vastakulttuurista potentiaalia. Musiikkivideoiden jakelun ja katsomiskokemuksen siirtymä television kaapelikanavilta internetiin videopalvelimien sivuille viimeisen vuosikymmenen aikana, on muuttanut myös musiikkivideoiden kuvallista sisältöä. Kaapelikanavien ohjelmistopolitiikkaan kuuluva sensuuri ei ole enää ilmaisun esteenä internetissä löydettävien indie-videoiden kohdalla, joihin Wareheimin musiikkivideotuotanto pitkälti paikantuu. Wareheimin videoiden vastakulttuurisen merkityksen avaamiseen käytän tutkimuksessani näkemyksiä avantgardesta, karnevalismista ja camp-estetiikasta. Pyrin näillä poliittiseksi katsomillani näkökulmilla selvittämään lähiluvun kautta Wareheimin videoiden kuvallista voimaa vastakulttuurin muotona suhteuttaen niiden sisältöä aikaisempien vuosikymmenten ja nykyhetken valtavirtamusiikkivideoon. Analyysissani paljastuu, että Wareheimin musiikkivideoissa on uusia kuvallisia sisältöjä aikaisempaan valtavirtamusiikkivideon estetiikkaan nähden. Etnisyys, ruumis ja seksuaalisuus representoidaan videoissa kumouksellisella tavalla shokkihuumoriksi kutsuttavan tyylin kautta. Wareheimin musiikkivideot ottavat kantaa myös sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen järjestykseen rikkoen vaatimuksen valtakulttuurin sanelemasta kulttuurituotteiden sisällöllisestä poliittisesta korrektiudesta. Wareheimin musiikkivideot paljastuvat tutkimuksessani yhdenlaisen, populaarikulttuuriin lukeutuvan, vastakulttuurin visuaaliseksi ilmaisuksi.