Oikeutetun sodan teoria Venäjän ja Ukrainan sodan näkökulmasta - Pöllänen, Anton (My University, 2023)
Tämän tutkielman tarkoituksena on arvioida Ukrainan ja Venäjän välisen sodan moraalia oikeutetun sodan teorian näkökulmasta. Aloitan tarkastelun Ukrainan vallankumoukseen johtaneista syistä, käyden läpi tärkeitä tapahtumia jotka lopulta johtivat sotaan. Käyn myös läpi Oikeutetun sodan teorian syntyä ja kehitystä nykypäivään. Oikeutetun sodan teoria juontaa juurensa Augustinukseen ja Tuomas Akvinolaiseen. Teorian mukaan sota voi olla oikeutettu, mikäli se täyttää tietyt oikeutetun sodan kriteerit. Arvioin Venäjän sotilaallisia toimia ja motiiveja, sekä niiden perusteluja oikeutetun sodan teorian pohjalta. Käyn työssä läpi sodan kulkua alusta asti ja sitä, millaisia toimia Venäjä on käyttänyt Ukrainaa vastaan. Ukrainan sota ei ole vielä päättynyt, minkä vuoksi en tule tässä tutkielmassa käsittelemään Jus post bellumia syvällisesti, vaan keskityn enemmän Jus ad bellum- ja Jus in bellom -sääntöihin.