Kemikaaliputkistojen ja -säiliöiden ennakkohuolto- ja tarkastussuunnitelma - Kärkelä, Ellen (My University, 2026)
Kemianteollisuuden olosuhteissa tuotannon materiaalit altistuvat kemialliselle, mekaaniselle ja lämpötilavaihteluista aiheutuvalle kuormitukselle. Materiaaleja kuormittavat olosuhteet edesauttavat vaurioitumismekanismien syntyä, jotka johtavat poikkeamien syntymiseen ja materiaalin ominaisuuksien heikkenemiseen. Materiaalien käyttöiän kasvaessa riski vaurioitumismekanismeista johtuville vaaratilanteille kasvaa. Työn tarkoituksena on luoda kemianteollisuudessa toimivalle yritykselle tuotannon kemikaaliputkistojen ja -säiliöiden ennakkohuolto- ja tarkastussuunnitelma, jonka pääpainona on riskiperusteinen tarkastelu käytössä olevien materiaalien keston mukaan. Työn pohjana toimivat kemianteollisuuden valvovan viranomaisen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes), laatimat ohjeistukset yrityksille. Työ koostuu kahdesta osiosta: kirjallisuuskatsauksesta sekä ennakkohuolto- ja tarkastussuunnitelmasta. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään ennakoivan kunnossapidon merkitystä sekä valitaan yrityksen tuotannon materiaaleille ja kohteille sopivat ainetta rikkomattomat tarkastusmenetelmät, NDT-menetelmät (eng. non-destructive testing). Lisäksi käsitellään materiaalien käyttömahdollisuuksien rajoituksia, niissä todennäköisimmin esiintyviä vaurioitumismekanismeja sekä kartoitetaan kemikaalisäiliöiden ja putkistojen riskikohdat. Ennakkohuolto- ja tarkastussuunnitelma laaditaan Tukesin ohjeistusten pohjalta ja siihen kootaan työn rajauksen sisältävät tiedot. Työn lopputuloksena toimivat ennakkohuolto- ja tarkastussuunnitelma, joka sisältää tiivistetyssä muodossa kirjallisuuskatsauksen tiedot kunkin suunnitelman sisällöllisen vaatimuksen mukaan. Lisäksi työssä kootaan yhteenvetona yrityksen materiaaleille ja kohteille sopivat NDT-menetelmät, niiden avulla suoritettavien tarkastusten oleellisimmat kohdat säiliöissä ja putkistoissa sekä säiliöille ja putkistoille sopivat tarkastusvälit. Työ sisältää myös kolme mallia, joita hyödyntämällä voidaan arvioida kaikkien kohteiden jäljellä olevaa käyttöikää eri kuormitustekijöiden näkökulmasta.
Keywords: ennakoiva kunnossapito; NDT-menetelmät; metallien vaurioitumismekanismit; polymeerien vaurioitumismekanismit; tarkastussuunnitelma