Avajaisnäytöksistä kilpailuihin: keskustelu sukupuolten yhdenvertaisesta mahdollisuudesta kilpaurheiluun suomalaisessa lehdistössä 1950–2000 - Heikkinen, Seppo (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2026)
Tässä artikkeliväitöskirjassa tutkin suomalaisen kilpaurheilun sukupuolittuneisuutta ja erityisesti sukupuolten mahdollisuuksia yhdenvertaiseen kilpailuun. Urheilumenestyksen historiallinen merkitys suomalaisen kansakunnan identiteetille on tunnustettu. 1900-luvun alkupuolen voitot olivat pääosin miesten menestystä, ja muutos eteni hitaasti sotien jälkeisinä vuosikymmeninäkin. Kulttuurihistoriallisen näkökulman tutkimusaiheeseen avaavat urheilusta käyty lehdistökeskustelu sekä aikalaiskirjallisuus vuosilta 1950–2000. Lehtiaineisto koostuu kaikkiaan 13 sanoma- ja aikakausilehdestä ja yhteensä yli tuhannesta niiden artikkelista. Puheenvuoroja käyttivät urheilutoimittajat, jotka olivat varsinkin tutkimusajan alkuvuosikymmeninä miehiä. Myös urheilujohtajien mielipiteitä kuultiin ja yksilöön keskittyvän urheilujournalismin kasvaessa itse urheilijatkin pääsivät ääneen. Lääkäreillä ja tutkijoilla oli sanansa sanottavana, kun varsinkin lääketiede toi oman lisänsä kansakuntien ja yksilöiden väliseen kilpailuun. Tutkimus osoitti urheilukulttuurissa olevien sukupuolittuneiden käytänteiden kuten naisten pienemmän lajivalikoiman, ulkonäkökeskeisyyden tai vähättelevän, erilaisen uutisoinnin hitaan väistymisen. Samalla se avasi lääketieteen kehityksen merkitystä urheilukirjoittamiselle. Erilainen suhtautuminen miesten ja naisten dopingiin ja sukupuolen moninaisuuden esiinnousu myös urheilussa olivat tutkimustuloksia. Lopulta demokraattisen yhteiskunnan edistämä tasa-arvoinen, oikeudenmukaisempi kehitys alkoi näkyä urheilussa. Vuosituhannen loppua kohti uutisointi muuttui positiivisemmaksi, naisten harjoitus- ja valmennusmahdollisuudet paranivat ja lopulta saavutettiin kansainvälistä menestystä. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä on yhä tehtävä mahdollisuuksien takaamiseksi kaikille, myös tänään tunnistetuille vähemmistöryhmille. ASIASANAT: 1950–1990-luvut, doping, journalismi, kilpaurheilu, lehdistökeskus telu, mediahistoria, sukupuoli, sukupuolihistoria, tasa-arvo, urheiluhistoria, urheilu journalismi, urheilukulttuuri, yhdenvertaisuus

My article-based dissertation explores how Finnish competitive sports are gendered, focusing on equality between women’s and men’s participation. When Finland sought recognition for its independence, athletic success played an important role in shaping national identity. Yet in the early 20th century, victories were largely achieved by men. A cultural-historical perspective is provided through press debates on sports and contemporary literature from the years 1950–2000. My press material consists of 13 newspapers and magazines, and in total more than one thousand articles on the topic. The discussion was primarily carried by sports journalists, who in the early decades of the research period were mostly men. The opinions of sports leaders were also included, and as sports journalism became increasingly focused on individual athletes, the athletes themselves gained a voice. Medical professionals and researchers also contributed, as medicine began to influence competition between nations and individuals during the Cold War period. The study demonstrates the slow retreat of gendered practices in sports culture, such as segregated event offerings, emphasis on women’s appearance, and belittling or differentiated reporting on women’s sports. At the same time, it highlights how scientific and medical developments shaped sports writing. Different attitudes toward men’s and women’s doping, as well as the emergence of gender diversity within sports, were among the findings. Ultimately, the egalitarian progress promoted by democratic society laid the foundation for a fairer development in this sphere of life—sports. Toward the end of the century, progress was seen in improved training and coaching opportunities for women, more positive media coverage, and eventually international success. However, work toward equality and equal opportunities must continue to ensure access for all, including minority groups recognized today. KEYWORDS: 1950–1990s, competitive sports, doping, equality, equal opportunities, gender, gender history, journalism, media history, press debate, sports culture, sports journalism, sports history