Mitä ihmisarvoinen elämä maksaa Suomessa? Viitebudjettimenetelmään perustuvat laskelmat vuonna 2022 - Grahn Anna; Kuusela Anna; Mäkinen Lauri; Sarpila Outi; Mukkila Susanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, 2025)
Tämä raportti on Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen INVEST-tutkimuslippulaivan sekä Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen yhteisen viitebudjettihankkeen loppuraportti. Raportissa esitellään viitebudjettimenetelmään perustuvat kuvaukset siitä, mitä kulutushyödykkeitä ihmisarvoinen elämä pitää sisällään 2020-luvun Suomessa ja mikä on ihmisarvoisen elämän hintalappu perustuen vuoden 2022 lopun hintoihin. Viitebudjettilaskelmien laatiminen on tärkeää, koska laskelmia hyödynnetään esimerkiksi köyhyyden mittaamisessa, akateemisessa köyhyystutkimuksessa, perusturvan riittävyyden arvioinnissa sekä talous- ja velkaneuvonnassa. Viitebudjetit koostuvat kahdeksasta hyödykekorista, jotka ovat ruoka, vaatteet, terveydenhuolto, henkilökohtainen hygienia, vapaa-aika ja harrastukset, tietoliikenne, liikkuminen sekä asuminen. Kukin kori puolestaan muodostuu tavaroista ja palveluista sekä niille määritellyistä hinnoista. Näin ollen viitebudjetteja voidaan nimensä mukaisesti pitää viitteellisinä esimerkkilaskelmina siitä, millä ja minkä hintaisilla hyödykkeillä ihmisarvoinen elämä on mahdollista saavuttaa 2020-luvun Suomessa.