Kuvataiteen opettajien näkemykset monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja kuvataiteen roolista niissä - Hämäläinen, Helmi (My University, 2021)
Tämä tutkimus käsittelee yläkoulun kuvataiteen opettajien näkemyksiä monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja kuvataiteen roolista niissä. Nykyinen perusopetuksen opetussuunnitelma velvoittaa opettajia järjestämään opetuksessaan monialaisia oppimiskokonaisuuksia, joiden on tarkoitus harjaannuttaa oppilasta yhdistämään eri tiedonalojen tietoja ja taitoja. Monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa opittavaa asiaa lähestytään ilmiö tai teema edellä, oppiainerajat ylittäen. Suomalainen peruskoulu on perustunut vuosikymmenten ajan oppiaineiden opiskeluun, joten on kiinnostavaa selvittää, millaisia näkemyksiä opettajilla on oppimiskokonaisuuksista, joissa eri oppiaineiden sisältöjä käsitellään yhtenä kokonaisuutena. Yläkoulussa opettavat aineenopettajat, joten oppiainerajat ylittävässä kokonaisuudessa yhdistyvät eri oppiaineiden asiantuntijuus ja sisällöt. Käytännössä monialaisten oppimiskokonaisuuksien järjestäminen toteutuu yläkoulussa eri tavoin, kuin alakoulussa, jossa sama luokanopettaja opettaa useimmiten lähes kaikkia oppiaineita. Kuvataiteella on pitkät perinteet luokan ja kouluympäristön koristamisessa, sekä kouluviihtyvyyden lisäämisessä. Perusopetuksen opetussuunnitelmassa kuvataiteella on myös paljon oppimistavoitteita, jotka perustuvat vahvasti oppilaan omaehtoisuuteen ja luovaan soveltamiseen. Taideaineena kuvataiteen rooli voidaan nähdä erityisenä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa verrattuna esimerkiksi perinteisiin lukuaineisiin. Tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millaisena kuvataiteen opettajat itse näkevät kuvataiteen roolin monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin. Aineistona käytettiin kymmenen yläkoulun kuvataiteen opettajan näkemyksiä monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja kuvataiteen roolista niissä. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin avointa kyselyä, joka lähetettiin osallistujille sähköpostitse. Aineistonanalyysi toteutettiin aineistolähtöisesti. Tulosten perusteella kuvatai-teen opettajien näkemyksiä monialaisista oppimiskokonaisuuksista yhdistivät kielteiset kokemukset, monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelun merkitys, sekä näkemys siitä, että monialaiset oppimiskokonaisuudet rikastuttavat opetusta. Kuvataiteen opettajien näkemyksiä kuvataiteen roolista monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa yhdistivät näkemykset kuvataiteen helppoudesta yhdistyä muihin oppiaineisiin, sekä oppilaan konkreettinen tekeminen ja prosessin näkyväksi tekeminen. Tulosten perusteella tulisi tutkia syitä opettajien kielteisten kokemusten taustalla, jotta voitaisiin kehittää monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteutuksia. Lisäksi olisi kiinnostavaa selvittää myös muiden aineenopettajien kokemuksia monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja kartoittaa eri oppiaineiden roolia oppiainerajat ylittävissä oppimiskokonaisuuksissa.
Keywords: kuvataide, monialainen oppimiskokonaisuus, aineenopettajuus, yläkoulu