Voimaperheet-toimintamalli (Finnish Strongest Families Parent training program FSFP): Digitaaliseen vanhempainohjaukseen perustuva toimintamalli lapsuusiän käytösongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon – systemaattinen kirjallisuuskatsaus menetelmän vaikuttavuuden arvioinnista (2.arvio) - Laasanen, Miia; Heinijoki, Hennariikka (Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö sr., 2026)
Johdanto: Voimaperheet on tutkimusperustainen vanhempainohjaukseen perustuva toimintamalli, joka on kehitetty alle kouluikäisten lasten käytösongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja digitaaliseen, ehkäisevään hoitoon.
Ilmiöt: Käytösongelmat, tunteet ja tunnesäätely, lapsi–vanhempisuhde ja vuorovaikutus sekä vanhemmuustaidot ja tieto
Tavoite ja tutkimuskysymys: Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa arvioidaan Voimaperheet-toimintamallin vaikuttavuutta tutkimuskirjallisuuden perusteella. Katsaus vastaa kysymykseen: Onko digitaaliseen vanhempainohjaukseen perustuvalla Voimaperheet-menetelmällä vaikuttavuutta alle kouluikäisten lasten käytösongelmien vähenemiseen ja vanhemmuustaitojen vahvistumiseen suomalaisessa kontekstissa?
Aineisto ja tutkimusmenetelmät: Kirjallisuushaku tehtiin kartoittaville kirjallisuuskatsauksille tyypillisellä Population, Concept, Context (PCC) -hakustrategialla, joka kohdistui kysymykseen: Mitä tutkimusta Voimaperheet-toimintamallista on tehty? Hakusanoina käytettiin seuraavia: P = alle kouluikäiset lapset, C = Strongest families, Strongest families smart website, SFSW (Voimaperheet). Konteksti jätettiin pois hakutulosten liiallisen rajaamisen välttämiseksi. Ensisijaisena kiinnostuksenkohteena haussa olivat menetelmästä tehdyt vaikuttavuustutkimukset, mutta mukaan otettiin myös muilla asetelmilla tehtyjä tutkimuksia. Systemaattinen haku tehtiin kuuteen tietokantaan: MEDLINE, APA PsycInfo, CINAHL, ERIC, Web of Science ja Scopus. Lisäksi suomenkielisiä julkaisuja haettiin Finna.fi-palvelusta, ja hakua täydennettiin manuaalisella haulla.
Tulokset: Voimaperheet-toimintamallin kuvaus ja teoreettinen perusta on riittävä. Kirjallisuushaun perusteella katsaukseen valikoitui neljä Suomessa toteutettua tutkimusta, joista kolme oli vaikuttavuustutkimuksia ja yksi tuloksellisuustutkimus. Satunnaistetuissa vaikuttavuustutkimuksissa menetelmän vaikuttavuutta ei ole verrattu hoitamatta jättämiseen, vaan Voimaperheet-menetelmää on verrattu tavanomaisiin lapsiperheille saatavilla oleviin palveluihin. Kolmessa arvioiduissa vaikuttavuustutkimuksessa toimintamallin lapsen eksternalisoivia käytösoireita koskeva vaikutus oli pieni yhden ja kahden vuoden seurantamittauksissa raportoitujen päävastemuuttujien osalta (d = 0,22–0,34; 95 % luottamusväli (lv) 0,02–0,53; NNT (Number-Needed-To-Treat) = 3,42–8,06). Vanhempien vanhemmuustaitojen osalta vaikutus oli keskisuuri (d = 0,51 –0,53, luottamusvälit eivät olleet laskettavissa artikkelin tietojen perusteella, NNT = 3,42–3,55). Kaikkien vastemuuttujien osalta vaikutus vaihteli hyvin pienestä keskisuureen (d = 0,09–0,53, NNT = 3,42–20,00). Katsauksessa arvioidut tutkimukset osoittavat, että Voimaperheet -toimintamalli on vaikuttava menetelmä alle kouluikäisten lasten käytösoireiden vähentämisessä ja vanhempien kasvatustaitojen parantamisessa. Vaikutukset säilyivät jopa kahden vuoden seurannassa. Vaikuttavuus oli havaittavissa sekä satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa että reaalimaailman käytännössä osana universaalia lasten ja perheiden palvelujärjestelmää. Voimaperheet-menetelmän käyttöönoton tuki on monipuolista ja riittävää, mikä ylläpitää menetelmän implementoinnin laatua.
Menetelmäarvio: Voimaperheet-toimintamallin menetelmäarvio on 5/5, eli menetelmästä on vahvaa vaikuttavuustutkimusta suomalaisessa kontekstissa. Voimaperheet-toimintamallin vaikuttavuusnäyttö on todettu alle kouluikäisten lasten käytöshäiriöiden osalta vertaamalla ohjelmaan osallistuneita perheitä niihin perheisiin, jotka eivät olleet mukana ohjelmassa. Vaikuttavuutta tutkittiin tarkastelemalla sekä lapsen että vanhemman vastemuuttujia.