Paikan tuntu automatkailijoiden kohdevalinnassa - Koskinen, Arto (My University, 2026)
Automatkailun suosio on kasvanut entisestään Covid-19-pandemian aikana ja sen jälkeen. Kun matkustusrajoitteet vaikeuttivat rajojen ylityksen, kotimaan matkailu piristyi. Automatkailija pystyi rajoittamaan kontaktejaan paremmin kuin julkisilla kulkuvälineillä matkanneet. Suosiotaan nostava automatkailu on ajankohtainen tutkimusaihe, eikä sitä ole suomalaisesta näkökulmasta vielä paljoa tutkittu. Tutkimuksen aiheenani on paikan tuntu automatkailijoiden kohdevalinnassa. Tarkoituksenani on selvittää, miten suomalaiset automatkailijat valikoivat matkakohteitaan sekä miten heillä paikan tuntu muodostuu. Näiden lisäksi vastataan siihen, että vaikuttaako paikan tuntu automatkailijoiden kohdevalintaan. Tarkoituksena on näin syventää ymmärrystä automatkailijoiden kohdevalinnoista. Tutkimukseni aineistona käytin kyselyä, joka jaettiin julkisesti eri kanaviin, kuten automatkailijoiden suosimiin Facebook-ryhmiin ja karavaanarien yhdistyksen uutiskirjeeseen. Kysely oli avoinna liki kaksi kuukautta. Kyselyssä oli sekä monivalintakysymyksiä että omin sanoin vastattavia avoimia kysymyksiä. Avoimet vastaukset teemoiteltiin teorialähtöisen sisällönanalyysin menetelmin etsimällä toistuvia trendejä paikan tunnun teoriaan pohjaten. Monivalintakysymyksien vastaukset yhdistettiin näihin teemoiteltujen kysymyksien aineistoon. Tutkimuksessani selvisi suomalaisten automatkailijoiden hakeutuvan mieluiten jylhiin luonnonläheisiin kohteisiin. Tärkeimpänä tekijänä kohdevalintaan vaikuttivat juuri luonnonläheisyys sekä sen tuoma tunnelma. Luonnonläheisyys korostui erityisen selkeästi valtaosalla vastaajista. Peruspalvelut riittävät kohdevalintaa pohdittaessa ja automatkailijalle on tärkeää, että hintataso on kohtuullinen ja palvelut toimivat, mutta niistä voidaan tinkiä, jos kohteen tunnelma voidaan valita ensisijaisesti. Myös historiallisesti merkittävät kohteet kiinnostavat. Tulosten perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että automatkailijat korostavat kohdevalinnassaan luontoa ja tunnelmaa ennen muuta, koska asumus mahdollistaa vapauden valita kohteen kauempaa kaupunkien vilskeestä. Paikan tuntu muodostuu automatkailijoilla monin eri tavoin, mutta omaa rauhaa korostaen. Luonnolliset paikan tunnun tekijät muodostavat paikan tunnun monella automatkailijalla eikä rakennettu ympäristö tai sosiaalinen vuorovaikutus muiden kanssa ole avainasemassa paikan tunnun muodostumisessa. Paikan tuntu kuitenkin vaikuttaa jokaisella automatkailijalla kohteen valintaan ilman, että automatkailija sitä tiedostaa. Automatkailussa paikan tuntu ei kuitenkaan ainoastaan vaikuta kohteen valintaan, vaan myös matkustusmuotoon. Oman kodinkaltaisen asumuksen mukana kulkeminen luo tutun paikan tunnun, vaikka ympäristö muuttuukin.

Popularity of car travel has increased still since the Covid-19 pandemic and thereafter. When the restrictions to travel made it difficult to cross borders domestic travel was livened up. It was easier for a car traveller to limit contacts than for those who travelled with public means of travel. Growing in popularity, car travel is a contemporary subject of study, and it has not been studied a lot from the Finnish perspective. Title of my thesis is sense of place in car travellers’ selection of destination. My aim is to find out how Finnish car travellers choose their travel destinations and how sense of place is formed among them. In addition, I target to see if sense of place does affect the decision of destination. The aim is to deepen the understanding of car travellers’ destination selection process. The material that was used was a questionnaire that was shared in public channels: Facebook-group and caravanning association newsletter. There car travellers had the chance to answer the questions. There were multiple choice questions and open questions. The answers to the open questions were analysed and categorized in different themes using the methods of qualitative content analysis. The aim was to look for emerging trends while juxtaposing them to the theory of sense of place. The multiple-choice answers were then crosschecked with them. My study found that the Finnish car travellers tend to prefer to travel to natural destinations with rugged scenic landscape. The most important factor when choosing the travel destination was nature’s closeness and its ambience. The closeness to nature was emphasized in most of the answers. When choosing the destination basic amenities are also important as is that the prices are reasonable and other services are functioning well, however, these factors are considered secondary if one can prioritize nature’s ambience. Also notable are historical destinations. Since the dwelling makes it possible to choose a destination further from the cities, based on the results one can conclude that car travellers prefer nature and its ambience before anything else. Sense of place is shaped in many ways among the car travelling people, but peace and privacy is emphasized. The natural factors of sense of place form the sense of place in many cases and neither built environment nor social interactions play a significant role in forming the sense of place within the group. Every car traveller is affected by sense of place even if they don’t notice. More experiences strengthen the sense of place and even the mode of travel is affected. Homelike dwelling is always present and shapes the sense of place even when the location changes.
Keywords: paikan tuntu; automatkailu; turismi; sense of place; car travel; tourism