Autismikirjon yleisimmät piirteet lastenkirjallisuudessa - Aho, Venla; Hartikainen, Elina (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa käsitellään autismikirjon esiintyvyyttä kahdeksassa autismikirjoa käsittelevässä suomenkielisessä tai suomeksi käännetyssä lastenkirjassa. Tutkimusteema on merkityksellinen, sillä jokaisen lapsen on tärkeä nähdä itsensä kaltaisia hahmoja lastenkirjoissa. Aineistot on analysoitu laadullisen teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tutkielmassa käsitellään autismikirjon määritelmää, piirteitä sekä diagnoosia. Keskeistä tutkielmassa on tarkastella autismikirjon kuvauksia lastenkirjallisuudessa sekä niiden vaikutuksia lapsiin. Piirteet on jaettu sosiaalisuuteen, kommunikointiin ja puheen tuottamiseen, käyttäytymisen malleihin, aistitoimintoihin sekä tunteisiin. Tutkimustulosten perusteella autismikirjon piirteet näkyvät lastenkirjallisuudessa monipuoleisesti, mutta epätasaisesti. Kaikissa analysoiduissa teoksissa korostuvat sosiaalisuuden, kommunikoinnin ja puheen tuottamisen sekä käyttäytymisen piirteet, kun taas tunteet ja aistitoiminnot jäävät osassa teoksissa vähäisemmälle huomiolle.
Keywords: autismikirjo; lastenkirjallisuus