Maaseudun alueidenkäytön tulevaisuuskuvat - Kuhmonen, Tuomas; Kuhmonen, Irene (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2019)
Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu maaseudun alueiden- ja maankäytön vaihtoehtoisia tulevaisuuksia noin vuonna 2030. Tarkastelu pohjautuu kahteen aineistolinjaan: kirjallisuuteen ja tulevaisuusverstaisiin. Monet esille nousseet muutostekijät liittyivät ympäristöön ja kestävyyteen, sääntelyn lisääntymiseen, bio- ja luonnonvaratalouden kehitykseen sekä alue- ja yhdyskuntarakenteen erisuuntaisiin muutoksiin. Tunnistettujen muutostekijöiden ja tulevaisuusverstaiden tuottamien aihioiden pohjalta laadittiin tulevaisuustaulukkomenetelmää hyödyntäen neljä vaihtoehtoista tulevaisuuskuvaa: biotalouden onnela, siirtomaatalous, museomaaseutu ja saarekemaaseutu. Näiden tulevaisuuksien synty riippuu erityisesti luonnonvarojen ar-von kehityksestä, poliittisista linjauksista niiden käytön edistämiseksi tai resurssien suojelemiseksi sekä kestävyyden eri ulottuvuuksien toteutumisesta. Tutkimuksessa on kuvattu tulevaisuuksien sisältöä ja syntyprosesseja sekä laadullisia vaikutuksia maaseudun kilpailukykyyn asuin- ja liiketoimintaympäristönä. Vaikka erityisesti maankäyttöä koskevassa kirjallisuudessa tuodaan runsaasti esille ”yhden tulevaisuuden ennusteita” maaseudusta, maaseutua ja sen erilaisia alueita ei ole kuitenkaan tuomittu mihinkään erityiseen tulevaisuuteen. Tulevaisuus on aina avoin ja se riippuu erilaisten muutosvoimien toteutumisesta ja vaikutustavasta sekä eri tasoilla ja tahoilla tehtävistä valinnoista.