Työhyvinvoinnin vastuun jakautuminen työorganisaatiossa : esihenkilöiden näkemyksiä - Kattelus, Jenna (My University, 2025)
Tutkielman aiheena on työhyvinvoinnin vastuun jakautuminen työorganisaatiossa. Usein työhyvinvoinnista keskusteltaessa vastuu hyvinvoinnista työympäristössä liitetään organisaatioon. Todellisuudessa kuitenkin työhyvinvoinnin vastuu ulottuu myös työn ulkopuolelle. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten vastuu työhyvinvoinnista jakautuu organisaatiossa työntekijälle, esihenkilölle ja organisaatiolle. Tämän lisäksi ollaan kiinnostuneita siitä, mitkä ovat esihenkilöiden näkemykset työhyvinvoinnin edellytyksistä, vaikutuksista ja haasteista. Tutkimusta varten on haastateltu kolmea samassa organisaatiossa ja samassa toimipisteessä työskentelevää esihenkilöä. Haastateltaviksi valikoituivat esihenkilöt, sillä he työskentelevät organisaatiossa johdon ja työntekijän välissä, jolloin heillä on mahdollisuus nähdä työhyvinvoinnin vastuun jakautumisen kaikki puolet. Tutkielma on toteutettu teemahaastatteluna ja aineisto on analysoitu sisällönanalyysin ja temaattisen analyysin avulla. Tutkimuksesta käy ilmi, että työntekijällä on vastuu huolehtia omasta terveydestään, toimintakyvystään sekä vuorovaikutussuhteistaan. Esihenkilön vastuulla on turvallisen ilmapiirin luominen, esimerkillä johtaminen sekä työntekijöiden tukeminen. Organisaation johdon vastuulla on mahdollistaa työhyvinvointia esimerkiksi etuuksien tarjoamisen sekä palkitsemiskäytäntöjen kautta. Tutkimuksen perusteella työhyvinvointiin vaikuttavat edellytykset liittyvät erityisesti selkeään työnkuvaan ja hyvään työilmapiiriin. Työhyvinvointiin panostaminen näyttäytyy työntekijöiden lisääntyneenä hyvinvointina ja organisaation parempana tuloksena. Työhyvinvointiin liittyvinä haasteina esihenkilöt nostivat aikapaineen sekä sosiaalisen tuen puutteen, jotka heikentävät työntekijöiden työhyvinvointia etenkin tilanteissa, joissa työntekijällä ei ole mahdollisuutta kahdenkeskisiin keskusteluihin esihenkilön kanssa.
Keywords: työhyvinvointi, vastuu, esihenkilö