Miten johdon ohjausjärjestelmät vaikuttavat etätyöntekijän motivaatioon ja luovuuteen? - Rosnell, Janika (My University, 2025)
Etätyö yleistyi radikaalisti koronapandemian seurauksena, nykyään se on monelle tavanomainen työtapa. Etätyö luo uudenlaisia etuja ja haasteita työnteolle. Lisäksi se vaikuttaa työntekijöiden motivaatioon ja luovuuteen. Työmotivaatio on avaintekijä luovuuden muodostumiselle. Tässä tutkielmassa etätyöntekijän luovuudella tarkoitetaan kykyä ajatella luovasti ja tuottaa uusia ja hyödyllisiä ideoita. Työntekijöiden luovuus on tärkeää, koska se edeltää innovaatioita, ja siten siitä voi muodostua organisaation pitkän aikavälin kriittinen menestystekijä. Etätyö vaikuttaa organisaatioissa käytettäviin johdon ohjausjärjestelmiin, joilla johto pyrkii ohjaamaan ja valvomaan työntekijöiden toimintaa. Etätyö asettaa johdon ohjausjärjestelmille uudenlaisia haasteita, joita ovat muun muassa fyysisen läsnäolon puuttuminen, virtuaalinen vuorovaikutus ja luottamuksen korostuminen. Johdon ohjausjärjestelmillä on osoitettu olevan positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia työntekijän motivaatioon ja luovuuteen. Johdon laskentatoimen tutkimukset ovat osoittaneet, että johdon ohjausjärjestelmät ovat tärkeitä epävarmoissa toimintaympäristöissä ja niillä on positiivisia vaikutuksia työntekijän luovuuteen. Toisaalta johdon ohjausjärjestelmien on osoitettu heikentävän työntekijän autonomista motivaatiota, mikä on ratkaiseva luovuutta vaativien työtehtävien suorittamiseksi. Tässä tutkielmassa syvennytään tarkastelemaan johdon ohjausjärjestelmiä ja niiden yhteyttä etätyöntekijän motivaatioon ja luovuuteen. Tässä tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita innovatiivisista organisaatioista ja etätyöntekijöistä, jotka tarvitsevat luovuutta työtehtäviensä suorittamiseen. Luovuuden voidaan nähdä herättävän innovatiivisuutta, mikä voi johtaa erilaisiin innovaatioihin. Tämä tutkimus on kvalitatiivinen, joka toteutettiin toiminta-analyyttisena tutkimuksena. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin toteuttamalla puolistrukturoidut teemahaastattelut. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 8:aa henkilöä, joihin lukeutui mukaan etätyöntekijöitä ja johtohenkilöitä. Tämä tutkimus osoittaa, että organisaatiot mukauttivat johdon ohjausjärjestelmiään etätyöhön soveltuvaksi. Johdon ohjausjärjestelmillä oli erilaisia vaikutuksia etätyöntekijän motivaatioon ja luovuuteen. Tutkimustulokset osoittavat, että tulosohjaus yhdessä henkilöstö- ja kulttuuriohjauksen kanssa tukivat parhaiten autonomista motivaatiota, ja siten ne edistivät myös etätyöntekijän luovuutta. Tutkimuksessa nousi esille mielenkiintoisena havaintona, että toiminnanohjaus edisti etätyöntekijän autonomista motivaatiota ja luovuutta, mikäli etätyöntekijät kokivat sen informatiivisena. Lisäksi tutkimustulokset osoittavat, että johdon ohjausjärjestelmät vaikuttivat hyvin eri tavoin etätyöntekijöiden psykologisiin perustarpeisiin, joita ovat koettu autonomia, kykenevyys ja yhteenkuuluvuus. Tutkimustulokset osoittavat, että psykologisten perustarpeiden täyttyminen edisti etätyöntekijöiden autonomista motivaatiota, ja siten myös luovuutta. Lisäksi tutkimustulokset korostavat, että etätyöntekijät haluavat tehdä etätyötä myös jatkossa.
Keywords: johdon ohjausjärjestelmät, etätyö, motivaatio, luovuus