Sosiaalityön dokumentoinnin valintojen maailma : Integroiva kirjallisuuskatsaus sosiaalityön dokumentointiin liittyvistä valinnoista ja niiden vaikutuksista - Lahtinen, Anniina (My University, 2025)
Tässä pro gradu- tutkielmassa käsittelen sosiaalityön dokumentointiin liittyviä valintoja ja niiden vaikutuksia. Tutkimuskysymykseni ovat (1) Millaisia valintoja tutkimusartikkeleista on löydettävissä liittyen sosiaalityön dokumentointiin? ja (2) Millaisia vaikutuksia tutkimusartikkeleiden perusteella dokumentointiin liittyvillä valinnoilla voi olla? Tavoitteenani on tehdä näkyväksi sosiaalityön dokumentointiin liittyvää valintojen maailmaa ja problematisoida dokumentointiin liittyviä valintoja. Pyrkimyksenäni on auttaa sosiaalityöntekijää tulemaan tietoisemmaksi dokumentointiin liittyvistä valinnoista, ja lisäksi herättää keskustelua sosiaalityön dokumentoinnista laajemmin. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastelen sosiaalityön tekstualisoitumista ja sosiaalityön dokumentoinnin viitekehyksiä sekä keskeisiä periaatteita. Toteutin tutkielman integroivana kirjallisuuskatsauksena, joka on kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Perehdyin kahteentoista sosiaalityön kontekstissa toteutettuun dokumentointia käsittelevään tutkimusartikkeliin. Hain tutkimusartikkelit systemaattisesti neljästä eri tietokannasta (Finna.fi, SocINDEX With Full Text (Ebsco), Social Science Database (ProQuest) ja Scopus). Analysoin aineiston aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin, joka on laadullisen tutkimuksen analyysimenetelmä. Hahmottelen tuloksissa kuusi keskeistä sosiaalityön dokumentoinnin valintojen kokonaisuutta ja erittelen valintoihin liittyviä vaikutuksia. Sosiaalityöntekijä tekee tutkimusartikkeleiden perusteella dokumentoidessaan valintoja dokumentoinnin ajankohtaan, kieleen, sisältöön, käyttämäänsä kirjaustyyliin ja asiakastietojärjestelmään liittyen, sekä siihen, miten priorisoi dokumentointia suhteessa muihin työtehtäviin. Näillä valinnoilla on vaikutuksia luottamuksellisen ja kunnioittavan asiakassuhteen rakentumiseen, asiakkaiden palveluiden jatkuvuuteen, sosiaalityöntekijän työn sujuvuuteen sekä dokumenttien laatuun niin työntekijän, asiakkaan kuin tiedon toisiokäytön näkökulmista. Tutkielmani tulosten myötä voidaan ymmärtää paremmin sitä, kuinka merkityksellinen osa sosiaalityöntekijän työtä dokumentointi on, kuinka paljon siihen liittyy valinnan mahdollisuuksia, ja kuinka näiden valintojen tekeminen ei ole yksioikoinen prosessi. Tämän vuoksi dokumentointiin liittyvien käytäntöjen tietoinen tarkastelu on tärkeää, jotta voitaisiin tukea sosiaalityöntekijän mahdollisuuksia dokumentoida työtään laadukkaasti. Tämä vaatii laajempaa keskustelua niin dokumentoinnin merkityksestä sosiaalityössä kuin siitä yhteiskunnallisesta kontekstista, jonka pohjalta sosiaalityötä tällä hetkellä tehdään.
Keywords: sosiaalityö, dokumentointi, kirjaaminen, tekstualisoituminen, kirjallisuuskatsaus